ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: «Η Πορτογαλία εφάρμοσε καλά τα μέτρα λιτότητας»

μέρκελ-η-πορτογαλία-εφάρμοσε-καλά-τα-102338
Θετικά σχόλια για την Πορτογαλία επιφύλασσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για την Πορτογαλία σε συνέντευξή της στο RTP, λίγο πριν την άφιξή της στη Λισαβόνα.
Συγκεκριμένα τόνισε πως η Πορτογαλία «δεν αναμένεται να ζητήσει δεύτερο πακέτο δανεισμού, ούτε χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του τρέχοντος πακέτου διάσωσης της οικονομίας της».
H Μέρκελ εξήρε την κυβέρνηση Κοέλιο για το «μεγάλο θάρρος» της να εφαρμόσει «καλά» τα μέτρα λιτότητας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί το 2011, θα πετύχει.
Παράλληλα όμως παραδέχθηκε ότι «το πρόγραμμα του μνημονίου υπήρξε επώδυνο» και προειδοποίησε ότι θα είναι «μακρύ και θα απαιτήσει θυσίες». Απέρριψε ωστόσο τις επικρίσεις που διατυπώνονται στη χώρα ότι πίσω από τα μέτρα λιτότητας τα οποία φτωχαίνουν τους Πορτογάλους, βρίσκεται η ίδια.
«Δεν ήμουν ακριβώς εκείνη που τα εφηύρε», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει τη συνεργασία ανάμεσα σε γερμανικές και πορτογαλικές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σχεδόν στο 16%.
Στο πλαίσιο της εξάωρης επίσκεψής της στη Λισαβόνα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα και τον πρωθυπουργό, Πέδρο Πάσους Κοέλιο.
Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), πριν συναντηθούν με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες.
Συνδικάτα και οργανώσεις έχουν καλέσει σε συλλαλητήρια το απόγευμα, στο κέντρο της Λισαβόνας, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη Μέρκελ. Ομάδα ακτιβιστών κάλεσε τον κόσμο να καλύψει με μαύρα πανιά αγάλματα, μπαλκόνια και προσόψεις σπιτιών, προκειμένου να στείλουν μήνυμα ότι η ημέρα της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου είναι ημέρα πένθους για τον πορτογαλικό λαό.

Η επίσκεψη Μέρκελ σημειώνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την έκτη τριμηνιαία αποστολή αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής των όρων της δανειακής σύμβασης από την τρόικα, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα και θα κρίνει την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ, κάτι που αναμένεται «να εγκριθεί», όπως προέβλεψε στέλεχος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου