ΔΙΕΘΝΗ

Εγκαταλείπουν το Google News οι εφημερίδες στη Βραζιλία

εγκαταλείπουν-το-google-news-οι-εφημερίδες-στη-135819

Η μεγάλη πλειοψηφία των εφημερίδων στη Βραζιλία αποφάσισε να εγκαταλείψει το Google News μετά την άρνηση της αμερικανικής εταιρείας να τις αποζημιώσει για την αναπαραγωγή των τίτλων, ακολουθώντας της υπόδειξη που είχε κάνει η ένωση του κλάδου.

Την σύσταση της ANJ, όπως αναφέρει το Κέντρο Knight για τη Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ακολούθησαν 154 εφημερίδες που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 90% της κυκλοφορίας. Στην υπηρεσία παραμένουν ιντερνετικές δημοσιογραφικές σελίδες· αποχώρησαν, δηλαδή, μόνο τα έντυπα.

Η διαμάχη των δύο πλευρών ξεκίνησε από το 2010 όταν η Google δέχτηκε να αναπαράγει μόνο μία γραμμή από τις ειδήσεις, κάτι που θεωρητικά θα τράβαγε την προσοχή του αναγνώστη για να διαβάσει το υπόλοιπο στο σάιτ της εφημερίδας. Η κίνηση πάντως δεν ήταν σημαντικά αυξημένη για τις εφημερίδες.

Οι δύο πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε συνέδριο της Παναμερικανικής Ένωσης Τύπου που έγινε στο Σάο Πάουλο στις 12-16 Οκτωβρίου.

Η Google υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να πληρώνει για τα δικαιώματα των τίτλων καθώς οι εφημερίδες είναι αυτές που κερδίζουν χάρη στην προβολή του περιεχομένου τους.

Αυτό όμως το αμφισβητούν οι εφημερίδες που λένε ότι τα επιπλέον «κλικ» που κερδίζουν δεν είναι αρκετά για να μην δικαιολογούν την καταβολή δικαιωμάτων.

Η αμερικανική εταιρεία απαντά ότι, αν ο αναγνώστης δεν είναι ευχαριστημένος με το τμήμα της είδησης που διαβάζει στο Google News (το υπόλοιπο είναι φυσικά στην ιστοσελίδα της εφημερίδας), τότε αυτό «δεν τράβηξε αρκετά την προσοχή του».

Παραταύτα, και η Google και η ANJ επιθυμούν να βρεθεί μια αμοιβαία συμβιβαστική αλλά και επωφελής λύση.

Η υπόθεση εξελίσσεται παράλληλα με αυτήν στην Γαλλία, όπου εκεί η Google είναι αυτή που απειλεί να αποσύρει τα γαλλικά μέσα σε διαμαρτυρία για την σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση επιβολή καταβολής δικαιωμάτων για την αναπαραγωγή των άρθρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου