ΔΙΕΘΝΗ

Ιοί προσβάλλουν… ιατρικά μηχανήματα

ιοί-προσβάλλουν-ιατρικά-μηχανήματα-139117
Στα νοσοκομεία και στα ιατρεία δεν κυκλοφορούν μόνο πραγματικοί ιοί που μολύνουν ανθρώπους, αλλά και τεχνητοί ιοί που «μολύνουν» μηχανήματα. Ο ηλεκτρονικός ιατρικός εξοπλισμός «μολύνεται» όλο και πιο συχνά από ιούς υπολογιστών και άλλα κακόβουλα προγράμματα λογισμικού, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, οι οποίοι εκφράζουν πλέον φόβους ότι ο κίνδυνος μπορεί δυνητικά να γίνει τόσο σοβαρός, ώστε να κινδυνεύουν ακόμα και οι ασθενείς, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό (που να έχει αποδοθεί συγκεκριμένα σε τέτοια αιτία).
Οι σχετικές προειδοποιήσεις, σύμφωνα με το BBC, αναφέρθηκαν σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον που διοργανώθηκε στο δημόσιο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) και παρουσιάστηκαν στο περιοδικό τεχνολογίας "Technology Review" του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Ένα αμερικανικό νοσοκομείο, όπως τονίστηκε, εξουδετερώνει ιούς υπολογιστών από δύο μηχανήματα την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Μια αιτία που αυτά τα συστήματα γίνονται ευάλωτα, είναι ότι το λογισμικό που τα ελέγχει, είναι πεπαλαιωμένο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ιατρικού Κέντρου «Μπεθ Ίσραελ» της Βοστώνης, το γνωστό νοσοκομείο διαθέτει πάνω από 650 ιατρικά μηχανήματα που «τρέχουν» παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Windows, με αποτέλεσμα αυτός ο ιατρικός εξοπλισμός να παραμένει ευάλωτος σε απειλές που έχουν καλυφθεί σε νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου