ΔΙΕΘΝΗ

Αθωώθηκε ο οδηγός του Μπιν Λάντεν

αθωώθηκε-ο-οδηγός-του-μπιν-λάντεν-143266
Ο πρώην οδηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε καταδικαστεί για υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης επτά ετών στις φυλακές του Γκουαντάναμο, αθώωθηκε σήμερα από το Ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσινγκτον.
Η απόφαση του εφετείου κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς ενδέχεται να αφορά και σε άλλους κρατούμενους που κατηγορούνται για «υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας».
Το εφετείο της Ουάσινγκτον αποφάσισε ότι η κατηγορία δεν μπορεί να βασίζεται αναδρομικά σε έναν αμερικανικό νόμο που κατατάσσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας στα εγκλήματα πολέμου.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η κατηγορία θα έπρεπε να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο που ορίζει συγκεκριμένες μορφές τρομοκρατίας ως εγκλήματα πολέμου.
Σημειώνεται ότι ο Σαλίμ Άχμεντ Χαμντάν ήταν ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που καταδικάστηκε για «υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας» από ένα ειδικό στρατοδικείο το 2008. Τότε είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει την καταδίκη του σε 30 χρόνια.
Μεταξύ του 1996 και του Νοεμβρίου 2001 ο Χαμντάν οδηγούσε ή συνόδευε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε διάφορα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα, σε συνεντεύξεις Τύπου ή άλλες συναντήσεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου