Το τσουνάμι των προσφύγων

Τελευταία ενημέρωση: 2012-10-16, 16:33:03
Το τσουνάμι των προσφύγων
Περίπου 72 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί φέτος να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συρράξεων, φυσικών καταστροφών ή μεγάλων αναπτυξιακών έργων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.

Περίπου 16,4 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και είναι επίσημα καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, ενώ 41,4 εκατ. ακόμη ζουν στις χώρες τους και χαρακτηρίζονται «εσωτερικά εκτοπισμένοι», σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), το μεγαλύτερο δίκτυο περίθαλψης και βοήθειας σε διεθνές επίπεδο.

Οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι που έχουν ζητήσει άσυλο και οι αιτήσεις τους είτε εκκρεμούν είτε έχουν απορριφθεί, καθώς και πρόσφυγες οι οποίοι δεν είναι καταγεγραμμένοι, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση για τις Καταστροφές στον Κόσμο (World Disasters Report) της ΔΕΕΣ.

Περίπου 20 εκατ. άνθρωποι ζουν σε μια κατάσταση που η διεθνής ομοσπονδία οργανώσεων αποκαλεί «παρατεταμένη εκτόπιση», περιλαμβανομένων 5 εκατ. Παλαιστίνιων, οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς που διαχειρίζεται η αρμόδια οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η UNRWA, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Ο αριθμός των 72 εκατ. ανθρώπων που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες είναι μειωμένος από τα τέλη του 2010, όταν αυτός υπολογιζόταν ότι έφθανε τα 101 εκατ., παραπλήσιος με εκείνον του 2009 (ήταν 75 εκατ.), αλλά αισθητά χαμηλότερος από εκείνον του 2008, που έφτανε τα 92,3 εκατομμύρια.

Οι ευρείες διακυμάνσεις οφείλονται στην ακανόνιστη φύση των μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι ξηρασίες και οι κυκλώνες, σύμφωνα με την ΔΕΕΣ.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=