ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε στο Γκουαντάναμο η δίκη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

άρχισε-στο-γκουαντάναμο-η-δίκη-για-τις-146142
Στο στρατοδικείο της βάσης Γκουαντάναμο στην Κούβα ξεκίνησε σήμερα η ακροαματική διαδικασία της δίκης των υπόπτων που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων, καθώς και άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του εμφανίσθηκαν ενώπιον του στρατοδίκη, συνταγματάρχη δικαστικού Τζέιμς Πολ.
Το δικαστήριο αρχικά θα εξετάσει μία σειρά από αιτήματα, μεταξύ αυτών και προσφυγές όπως αυτή της Αμερικανικής Ένωσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα (ACLU), η οποία μέμφεται το γεγονός ότι οι δίκες αυτές τελούνται «σε ένα κατ’ εξαίρεση δικαιικό σύστημα» και πως έχει παρέλθει πολύς καιρός για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
«Ο αμερικανικός λαός ήδη ανέμενε πολύ καιρό να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις επιθέσεις της 11/9 και η διοικητική χρήση των στρατιωτικών επιτροπών συνεπάγεται πως η δικαιοσύνη ουδέποτε θα αποδοθεί πραγματικά, στα μάτια του έθνους μας και του υπολοίπου κόσμου», υποστηρίζει η οργάνωση.
Ειδικοί εκτιμούν πως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στη δίκη το ζήτημα των βασανιστηρίων και της παραβίασης των δικαιωμάτων των κατηγορούμενων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τον Μοχάμεντ, η CIA είχε παραδεχθεί δημόσια, ότι στο διάστημα που ο κατηγορούμενος κρατούνταν σε μυστική φυλακή, είχε υποβληθεί στον βασανισμό του εικονικού πνιγμού 183 φορές.
Υπενθυμίζεται πως βάσει της νομοθεσίας πειστήρια που αποσπώνται μέσω βασανιστηρίων δε γίνονται δεκτά στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικοί δικαστές έχουν ζητήσει την θανατική ποινή για τους πέντε κατηγορούμενους σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους.

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου