ΔΙΕΘΝΗ

Προς ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν η ΕΕ

προς-ενίσχυση-των-κυρώσεων-κατά-του-ιρ-151184
Σε σημαντική ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από συμφωνία των πρεσβευτών, ενώ θα εγκριθούν τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών.
Στην νέα δέσμη των κυρώσεων θα περιλαμβάνονται οι οικονομικές συναλλαγές με τις ιρανικές τράπεζες, η απαγόρευση των εισαγωγών φυσικού αερίου και το εμπόριο.
«Η ΕΕ θα αποφασίσει κυρίως για πρώτη φορά να πλήξει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ιδίως τις εταιρείες του τομέα αυτού για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι υποστηρίζουν οικονομικά το καθεστώς», δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Στη συνέχεια προσέθεσε πως «όλες οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ιρανικών τραπεζών θα υπόκεινται σε κατ’ αρχήν απαγόρευση πέρα από ένα ορισμένο όριο, σχετικά χαμηλό».
Επίσης τόνισε ότι «θα είναι ωστόσο δυνατό να υποβάλουν αυτές αίτηση για άδεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως για να πληρώσουν τις επιτρεπόμενες εμπορικές συναλλαγές, όπως οι αγορές τροφίμων, ιατρικού εξοπλισμού, ή για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
Επιπλέον, η ασφάλιση πιστώσεων για τις βραχυπρόθεσμες εξαγωγές θα πρέπει να απαγορευτεί, όπως έχει ήδη γίνει για τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες.

Όμως και οι εισαγωγές ιρανικού φυσικού αερίου θα απαγορευθούν επίσης, ένα μέτρο που δεν επηρεάζει σημαντικό όγκο, αλλά έρχεται να προστεθεί στην απαγόρευση της εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Η εξαγωγή στο Ιράν υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο ιρανικό πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα, όπως ο γραφίτης ή το αλουμίνιο θα απαγορευτεί επίσης.

Προβλέπονται επίσης κι άλλα μέτρα, όπως η απαγόρευση της εγγραφής πλοίων στο ιρανικό νηολόγιο ή της προμήθειας στο Ιράν νέων πετρελαιοφόρων, καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τριάντα νέων επιχειρήσεων, κυρίως στον τραπεζικό και τον πετρελαϊκό τομέα.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου