ΔΙΕΘΝΗ

Στα ίσα Obama-Romney

στα-ίσα-obama-romney-162287
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Μitt Romney, που φαίνεται ότι έκλεισε την ψαλίδα που τον χώριζε από τον Barack Obama, σκοπεύει να εξοπλίσει τους Σύρους αντάρτες, εφόσον εκλεγεί, και να τηρήσει ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, σύμφωνα με αποσπάσματα μιας ομιλίας του για την εξωτερική πολιτική που αναμενόταν να εκφωνήσει σήμερα στη Βιρτζίνια.
"Στη Συρία, θα συνεργαστώ με τους εταίρους μας για να προσδιορίσουμε και να οργανώσουμε τα μέλη της αντιπολίτευσης που συμμερίζονται τις αξίες μας και να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν τα όπλα που χρειάζονται για να νικήσουν τα άρματα, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά αεροσκάφη του Άσαντ", αναφέρεται στο κείμενο της ομιλίας, αποσπάσματα του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό κανάλι CBS.
Ο Romney αναμενόταν να μιλήσει στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνιας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Barack Obama έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι θα παράσχει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στους Σύρους αντάρτες. Η υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton έχει δηλώσει ότι άλλοι δίνουν στρατιωτική βοήθεια αλλά η Ουάσινγκτον θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο να διαχωρίσει τους αντάρτες που δεν σχετίζονται με τρομοκράτες και μέλη της Αλ Κάιντα.
Για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ο Romney σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις, να ενισχύσει "τη μόνιμη παρουσία αεροπλανοφόρων" τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο και να συνεργαστεί με το Ισραήλ "ώστε να διευρυνθεί η στρατιωτική υποστήριξη και ο συντονισμός" μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατεία του ο Ρόμνεϊ έκανε σοβαρές γκάφες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο Ισραήλ χαρακτήρισε "πρωτεύουσα" της χώρας την Ιερουσαλήμ και άφησε να εννοηθεί ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πολιτισμικά κατώτεροι λόγω της φτώχειας τους. Πηγαίνοντας στο Λονδίνο, εξόργισε τους Βρετανούς υπονοώντας ότι το Λονδίνο δεν ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός μετά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρησή του με Obama φαίνεται ότι έκλεισε την ψαλίδα που τον χώριζε από τον απερχόμενο πρόεδρο. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup μάλιστα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δίνει και στους δύο ποσοστό 47% την πρόθεση ψήφου, γεγονός που σημαίνει ότι ο Obama, ο οποίος εμφανίστηκε υποτονικός στη μεταξύ τους τηλεμαχία, έχασε το προβάδισμα των 4-6 μονάδων το οποίο διατηρούσε μέχρι και την περασμένη εβδομάδα.

Μολονότι η δημοσκόπηση αυτή δεν προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, η σημαντική πτώση του Obama φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την αρνητική εκτίμηση της κοινής γνώμης για την επίδοσή του απέναντι στον Romney.

Χθεσινή δημοσκόπηση, του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos, έδινε στον Obama προβάδισμα μόλις δύο μονάδων απέναντι στον Romney, 47% για τον πρώτο και 45% για τον δεύτερο.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου