Διακεκριμένος επιχειρηματίας διορίστηκε πρωθυπουργός στην Σομαλία

Τελευταία ενημέρωση: 2012-10-06, 20:26:29
Διακεκριμένος επιχειρηματίας διορίστηκε πρωθυπουργός στην Σομαλία


Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, διόρισε τον ’Αμπντι Φάραχ Σίρντον Σαΐντ νέο πρωθυπουργό της χώρας, σύμφωνα με διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές. Αυτή θεωρείται η πρώτη σημαντική απόφαση που λαμβάνει μια εγκατεστημένη κυβέρνηση έπειτα από μια διαμάχη είκοσι χρόνων.

Ο Σαΐντ, νεοεισερχόμενος στην πολιτική, ήταν ένας εξέχων επιχειρηματίας στη γειτονική Κένυα και είναι παντρεμένος με την Άσα Χάτζι Έλμι, μια σημαντική Σομαλή ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης. Δυτικός διπλωμάτης είπε πως ο Σαΐντ θεωρείται υπεράνω της διαβόητα ασταθούς πολιτικής των φυλών στη Σομαλία, όπως και ο νέος πρόεδρος, και η είδηση του διορισμού του θα χαιρετιστεί από τις ξένες κυβερνήσεις.

«Όπως όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα ο νέος πρόεδρος, είναι μια καλή απόφαση, και η Σομαλία "ρολάρει" κάπως με την εκλογή του Μοχάμεντ Οσμάν Τζαουάρι ως προέδρου του κοινοβουλίου και του Μοχάμουντ ως προέδρου», δήλωσε η διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Ο Μοχάμουντ, πρώην ακαδημαϊκός και επίσης νεοεισερχόμενος στην πολιτική, εξελέγη πρόεδρος με μυστική ψηφοφορία στις 10 Σεπτεμβρίου, ένα αποτέλεσμα που χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές του ως ψήφος για αλλαγή στη χώρα αυτή, την οποία έχει ρημάξει ο πόλεμος και η αναρχία από το 1991.

Ο διορισμός του Σαΐντ στο αξίωμα του πρωθυπουργού θα πρέπει όμως να εγκριθεί από τους Σομαλούς βουλευτές.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=