ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

βενεζουέλα-δαυίδ-εναντίον-γολιάθ-166050
Άλλη μία θητεία, που θα του επιτρέψει να συμπληρώσει μια 20ετία στην εξουσία, διεκδικεί ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον 40χρονο Henrique Capriles Radonski, το νέο πρόσωπο της αντιπολίτευσης.
Ο 58χρονος Chavez παραμένει δημοφιλής στη χώρα χάρη στα πολλά κοινωνικά προγράμματα που έχει χρηματοδοτήσει, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το πετρέλαιο. Θεωρείται φαβορί για τη νίκη που θα του εξασφαλίσει άλλη μία εξαετή θητεία στην Προεδρία, αν και ο Capriles τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να…κλείνει κάπως τη διαφορά, με τη μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία που διεξάγει σε όλη τη χώρα. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές πάντως ο Capriles ήταν 12 μονάδες πίσω από τον Chavez, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Πολλές εικασίες και ερωτηματικά διατυπώνονται για το θέμα της υγείας του Chavez, μετά τις δύο εγχειρήσεις για αφαίρεση καρκινικών όγκων στις οποίες υποβλήθηκε πέρσι και φέτος. Εκείνος ωστόσο επαναλαμβάνει διαρκώς ότι είναι πλέον υγιής και ικανός να κυβερνήσει τη χώρα… τουλάχιστον μέχρι το 2019.
Ο αντίπαλός του, ο 40χρονος δικηγόρος Henrique Capriles Radonski, περηφανεύεται ότι δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογές (έχει εκλεγεί δήμαρχος, βουλευτής και κυβερνήτης) και υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά από το 1998 που η αντιπολίτευση είναι πραγματικά σε θέση να δυσκολέψει τον Chavez. Ο Capriles, που στηρίζεται από περίπου 30 κόμματα όλων των πολιτικών τάσεων, παρουσιάζει τη μεταξύ τους σύγκρουση ως μια αντιπαράθεση του "Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ" και κατηγορεί τον απερχόμενο Πρόεδρο ότι είναι… "άρρωστος με την εξουσία".

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου