ΔΙΕΘΝΗ

Πρόωρες εκλογές εξετάζει ο Ντενιάχου

πρόωρες-εκλογές-εξετάζει-ο-ντενιάχου-166335
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αποφασίσει πριν από την επανάληψη των εργασιών της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής, στις 15 Οκτωβρίου, εάν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, είπε την Παρασκευή κυβερνητικό στέλεχος.
Επικαλούμενα τις τριβές που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κυβερνητικών συμμάχων του Νετανιάχου, περιλαμβανομένων και των διαφωνιών με τον υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπέθεταν ότι ενδέχεται να προκηρυχθούν εκλογές τον Φεβρουάριο, οκτώ μήνες πριν την εκπνοή της κανονικής κυβερνητικής θητείας.
Το κυβερνητικό στέλεχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, δήλωσε πως ο Νετανιάχου πρόκειται να λάβει τις αποφάσεις του πριν τα μέσα του μηνός, επιλέγοντας είτε να διαλύσει το Κοινοβούλιο, είτε να καλέσει τους υπουργούς να συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας που θα περιβάλλουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
«Εάν υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία υπέρ ενός άλλου υπεύθυνου προϋπολογισμού, ο Νετανιάχου την προτιμά. Αλλά εάν λόγω της πολιτικής κατάστασης αυτό αποδειχθεί ανέφικτο, τότε θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Υπέρ της διάλυσης του Κοινοβουλίου αμέσως μετά την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κνέσετ, Ρόιβεν Ρίβλιν.
«Εάν είναι να οδεύσουμε προς πρόωρες εκλογές προτιμότερο θα ήταν να διαλυθεί η Κνεσέτ αμέσως, μετά την έναρξη της χειμερινών εργασιών της, αντί να αναβάλλουμε την απόφαση για εβδομάδες», τόνισε ο ίδιος.
Η βραδύτερη από τα προβλεπόμενα οικονομική ανάπτυξη συνεπάγεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα το 2013 και πολλοί κυβερνητικοί εταίροι, ανάμεσά τους οι Υπερορθόδοξοι Εβραίοι και ο αντίθετος στις περικοπές στρατιωτικών δαπανών Μπαράκ, διστάζουν να συνυπογράψουν έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2013, με τις εκλογές να εκκρεμούν σε λίγους μήνες.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς είχε ανακοινώσει πως ο προσεχής προϋπολογισμός χρειάζεται να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 14 δισ. σέκελ (3,6 δισεκ. δολάρια), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 3% του ΑΕΠ.

Οι σφυγμομετρήσεις υποδεικνύουν πως το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα επικρατήσει στις εθνικές εκλογές, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτή που κατά τον ίδιον αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ: την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου