ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Γερμανικές εταιρείες προμήθευαν παράνομα το Ιράν

spiegel-γερμανικές-εταιρείες-προμήθευαν-πα-170254
Γερμανικές εταιρείες έχουν προωθήσει παράνομα στην Τεχεράνη υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαική Ενωση αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, οι γερμανικές αρχές διερευνούν την υπόθεση, ενώ, οι μέχρι τώρα έρευνες οδήγησαν στις αρχές Αυγούστου στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων καθώς και στην ανακάλυψη ενός δικτύου, υπεύθυνου για την παράδοση από το 2007 μηχανικών εξαρτημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω Τουρκίας και Αζερμπαιτζάν . Οπως διαβάζουμε στο defencenet.gr, πηγές αναφέρουν ότι αυτά τα εξαρτήματα εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Αράκ, οι οποίες συγκαταλέγονται στη «μαύρη λίστα» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Την ώρα που βλέπει το φως της δημοσιότητας το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το Ιράν πλήττεται από την χειρότερη οικονομική κρίση από τον πόλεμο Τεχεράνης- Βαγδάτης την δεκαετία του ΄80 . Η ισοτιμία του ιρανικού εθνικού νομίσματος σημείωσε βουτιά μέσα σ’ ένα 24ωρο και οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται. Μέσα σε μία ημέρα, το ριάλ έχασε περίπου 17% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου .
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, έσπευσε να σχολιάσει ότι η πτώση της τιμής του ριάλ καταδεικνύει την επιτυχία που έχουν οι συνεχιζόμενες διεθνείς πιέσεις στην ιρανική οικονομία.
Η νέα ισοτιμία με βάση την οποία ανταλλάσσεται το ριάλ στη μαύρη αγορά είναι περίπου 34.500 ανά δολάριο.

Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν περιστείλει την δυνατότητα του Ιράν να εξάγει πετρέλαιο – που είναι η κύρια εισοδηματική πηγή του -και να έχει οικονομικές δοσοληψίες με άλλα κράτη,. Επιπλέον, η Τεχεράνη αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας.

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου