ΔΙΕΘΝΗ

To Ιράν προειδοποιεί πως θα απαντήσει εάν χτυπηθεί από το Ισραήλ

to-ιράν-προειδοποιεί-πως-θα-απαντήσει-εά-173767

Άμεση ήταν η απάντηση του Ιράν στην «κόκκινη γραμμή» του Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τονίζοντας δηλώνοντας ότι είναι αρκετά ισχυρό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει με πλήρη ισχύ σε οποιαδήποτε επίθεση.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ, απαντώντας στην ομιλία που έκανε στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως το Ισραήλ διατύπωσε «αβάσιμες και παράλογες κατηγορίες εναντίον του αποκλειστικά ειρηνικού (ιρανικού) πυρηνικού προγράμματος».

Στην ομιλία του, ο Νετανιάχου είχε ζητήσει να τεθεί «σαφής κόκκινη γραμμή» στην Τεχεράνη, παραλληλίζοντας ένα ιρανικό ατομικό οπλοστάσιο με «μία Αλ-Κάιντα εξοπλισμένη με πυρηνικές βόμβες». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «το μέλλον του κόσμου διακυβεύεται» και πως «ο χρόνος πιέζει».

«Για δεύτερη φορά στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, ένα φανταστικό και αβάσιμο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί μια απειλή εναντίον ενός ιδρυτικού μέλους» του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ιρανός αναπληρωτής εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Εσάγ Αλ Χαμπίμπ.

Αναφερόταν έμμεσα στα όσα είχε αναφέρει το 2003 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ισχυριζόμενος ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής και οι οποίες είχαν οδηγήσει τον επόμενο μήνα στην αμερικανική εισβολή.

Ο Αλ Χαμπίμπ κατηγόρησε το Ισράηλ, που θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη στην περιοχή, «ότι αποσπά την προσοχή των κρατών μελών από τον κίνδυνο που συνιστά το δικό του λαθραίο πυρηνικό πρόγραμμα (…) το οποίο είναι η μοναδική πηγή απειλής για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

«Ενώ η χρήση ή η απειλή χρήσης βίας υπό οποιοδήποτε πρόσχημα συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, καθώς και των προδιαγραφών των διεθνών σχέσεων, οι αξιωματούχοι του ισραηλινού καθεστώτος είναι τόσο αυθάδεις ώστε σε καθημερινή βάση απειλούν χώρες στην περιοχή, ιδιαίτερα τη χώρα μου, με στρατιωτική επίθεση», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από την ιρανική αποστολή.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι αρκετά ισχυρή για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και επιφυλάσσεται του πλήρους δικαιώματός της να απαντήσει με πλήρη ισχύ εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης» προστίθεται στη δήλωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου