Αυστραλία: Θα σκοτώνουν τους καρχαρίες που πλησιάζουν στην ακτή

Τελευταία ενημέρωση: 2012-09-27, 13:48:38
Αυστραλία: Θα σκοτώνουν τους καρχαρίες που πλησιάζουν στην ακτή


Οι καρχαρίες που θα πλησιάζουν πολύ κοντά στις ακτές της Νότιας Αυστραλίας θα αιχμαλωτίζονται και θα θανατώνονται, σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα των τοπικών Αρχών, ύστερα από σειρά θανατηφόρων επιθέσεων σε κολυμβητές.

Ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, Κόλιν Μπάρνετ, ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόγραμμα ύψους 6,85 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (5,53 εκατομμύρια ευρώ) για τον τρόπο δράσης στο ενδεχόμενο επίθεσης.

Είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης που θα επιτρέψει την άμεση δράση, μόλις ένας καρχαρίας εντοπιστεί κοντά στην ακτή, πριν βεβαίως επιτεθεί, εξήγησε ο υπουργός Αλιείας, Νόρμαν Μουρ. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις καρχαριών στις δυτικές ακτές τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

«Παλαιότερα, οι εντολές δίνονταν έπειτα από μια επίθεση, αλλά τώρα θα υπάρξει προληπτική δράση, αν ένας μεγάλος καρχαρίας αποτελεί άμεση απειλή για τον κόσμο» δήλωσε ο Μουρ.

Δύο εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας θα δαπανηθούν για το κυνήγι και τη θανάτωση των καρχαριών και δύο εκατομμύρια δολάρια στη συνέχιση ενός προγράμματος εντοπισμού τους σε ζώνες κολύμβησης και ειδοποίησης. Ακόμη δύο εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην έρευνα για τους καρχαρίες. Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμεύσει για την αγορά τζετ-σκι για τους ναυαγοσώστες στις αυστραλιανές ακτές και μιας εφαρμογής για συναγερμό στα smart phones.

«Τα νέα μέτρα θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά των καρχαριών, αλλά θα συμβάλλουν στο να αυξηθεί η προστασία και το αίσθημα ασφάλειας των κολυμβητών, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει» πρόσθεσε ο υπουργός Αλιείας. Οι περισσότερες θανατηφόρες επιθέσεις προέρχονται από τους λευκούς καρχαρίες, των οποίων το μέγεθος μπορεί να φθάσει τα έξι μέτρα.

Καρχαρίες συχνάζουν κατά μήκος των αυστραλιανών ακτών και οι θανατηφόρες επιθέσεις είναι σπάνιες (ένας νεκρός ανά 15 επιθέσεις κατά μέσο όρο ετησίως). Η αύξηση των επιθέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σχετίζεται με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν θαλάσσια σπορ, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=