ΔΙΕΘΝΗ

Μια πρόσκληση μέσω Facebook προκάλεσε δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμούς

μια-πρόσκληση-μέσω-facebook-προκάλεσε-δεκάδε-178833

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και 29 τραυματίστηκαν χθες το βράδυ στην μικρή πόλη Χάρεν, στη βόρεια Ολλανδία, στην οποία συγκεντρώθηκαν χιλιάδες νέοι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έκανε μέσω Facebook μια νεαρή κοπέλα για το πάρτι γενεθλίων της, η οποία από λάθος δεν την χαρακτήρισε προσωπική και κοινοποιήθηκε σε πολύ κόσμο, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Μια αθώα πρόσκληση στο Facebook για μια γιορτή οδήγησε σε επεισόδια, καταστροφές, λεηλασίες, πυρκαγιές και τραυματισμούς στο κέντρο της πόλης» δήλωσε ο δήμαρχος της μικρής αυτής πόλης σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την ολλανδική κρατική τηλεόραση.

«Έχουμε συνολικά 34 συλληφθέντες, οι οποίοι θα διωχθούν για διατάραξη της δημόσιας τάξης, αλλά η αστυνομία έχει εικόνες από τα γεγονότα και υπάρχει το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων και διώξεων» δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Όσκαρ Ντροτς.

Συνολικά 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί, αλλά δεν φαίνεται να τραυματίστηκε κανείς σοβαρά, μεταδίδουν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Μια νεαρή προσκάλεσε πρόσφατα κάποιους φίλους της, μέσω Facebook, για να γιορτάσουν μαζί τα 16α γενέθλιά της χθες το βράδυ στο σπίτι της οικογένειάς της, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Χάρεν, αλλά κατά λάθος ξέχασε να χαρακτηρίσει προσωπική και επομένως εμπιστευτικού χαρακτήρα την πρόσκληση αυτή.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 3.000 ως 5.000 άνθρωποι πήγαν στην πόλη αυτή των 18.000 κατοίκων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ορισμένοι φορούσαν μπλουζάκια στα οποία αναγραφόταν "Project X Haren", παραπέμποντας στην αμερικανική ταινία "Project X" που αφηγείται το πάρτι που οργανώνουν τρεις έφηβοι και το οποίο τελικά παρεκτρέπεται.

Μια ομάδα από τους νέους αυτούς ήταν ιδιαίτερα βίαιη, καλά προετοιμασμένη και επιζητούσε την αντιπαράθεση με τους 500 αστυνομικούς που βρισκόντουσαν εκεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Αυτές προετοιμάζονταν για τα χειρότερα εδώ και μερικές ημέρες και είχαν λάβει αυστηρά μέτρα: αποκλεισμός της πρόσβασης στο δρόμο στον οποίο βρίσκεται το σπίτι της 16χρονης, απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ κοντά στο μέρος αυτό και απομάκρυνση της νεαρής κοπέλας από το σπίτι της.

Μολονότι το βράδυ ξεκίνησε ήρεμα, η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών χρειάστηκε να επέμβει γύρω στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) για να απωθήσει μερικές εκατοντάδες νέους, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ και προσπαθούσαν να μπουν στον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το σπίτι της κοπέλας.

Αυτοί πετούσαν πέτρες, μπουκάλια, ποδήλατα, γλάστρες και καπνογόνα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών. Το υπόλοιπο βράδυ, ομάδες νεαρών μετακινήθηκαν στο κέντρο της πόλης και κατέστρεψαν αυτοκίνητα, φράχτες κήπων, κολώνες ηλεκτροδότησης και πινακίδες σηματοδότησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου