ΔΙΕΘΝΗ

Απεβίωσε διάσημη Αμερικανίδα φεμινίστρια

απεβίωσε-διάσημη-αμερικανίδα-φεμινί-197607

Σε ηλικία 67 ετών άφησε την τελευταία της πνοή στη Νέα Υόρκη η διάσημη συγγραφέας, Σούλαμιτ Φάιερστοουν, παγκοσμίως γνωστή για το έργο της «Διαλεκτική του Σεξ».

Γεννημένη στον Καναδά, η Φάιερστοουν επηρέασε έντονα το αμερικανικό φεμινιστικό κίνημα τη δεκαετία του ‘70, μετά τη δημοσίευση σε ηλικία 25 ετών του κλασσικού πλέον στη φεμινιστική βιβλιογραφία έργου της, που αντλούσε έμπνευση από τη μαρξιστική ιδεολογία και τη σκέψη της Σιμόν ντε Μποβουάρ (συγγραφέα του «Δευτέρου Φύλου», το 1949).

Μαζί με τη «Σεξουαλική Πολιτική» της Κέιτ Μίλετ και το «Θηλυκός Ευνούχος» της Ζερμέν Γκριρ, το βιβλίο της αποτελεί ένα από τα κεφαλαιώδη έργα της δεκαετίας του ’70, ενώ ακόμη διδάσκεται ως βασικό εγχειρίδιο σε πολλά πανεπιστήμια. Η κηδεία της τελέστηκε την Παρασκευή.

Η Σούλαμιτ Φάιερστοουν βρέθηκε νεκρή την Τρίτη μέσα στο διαμέρισμά της, προφανώς από φυσικά αίτια, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times».

Στις διάφορες ομιλίες της υποστήριζε με θέρμη την κατάργηση της διάκρισης των φύλων, τονίζοντας πως η καταπίεση των γυναικών προέρχεται από την αναπαραγωγική τους ικανότητα γι αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν τεχνικές για την εξωσωματική κυοφορία. «Η γυναικεία απελευθέρωση συνδέεται άμεσα με την απαλλαγή του γυναικείου φύλου από τον ζυγό της κυοφορίας», συνήθιζε να λέει.«Η τυραννία της βιολογικής οικογένειας θα πρέπει να καταρρεύσει», τόνιζε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου