ΔΙΕΘΝΗ

Σόκαρε τη γαλλική κοινωνία η μετάδοση διαλόγων του Μεράχ

σόκαρε-τη-γαλλική-κοινωνία-η-μετάδοση-242983

Η μετάδοση από ένα τηλεοπτικό δίκτυο αποσπασμάτων των συζητήσεων μεταξύ του Μοχάμεντ Μεράχ και της γαλλικής αστυνομίας προκάλεσε την οργή των οικογενειών των θυμάτων με το δίκτυο να δικαιολογείται ότι αυτές οι ηχογραφήσεις προσφέρουν «σημαντικές πληροφορίες». Το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 μετέδωσε χθες Κυριακή αποσπάσματα στα οποία ακούγεται ο Μέραχ –ο οποίος τον Μάρτιο είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τρεις στρατιώτες, ένα ραβίνο και τρία παιδιά σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη– να εξηγεί για ποιο λόγο έκανε αυτές τις δολοφονίες.

Τα αποσπάσματα με ημερομηνία 21 και 22 Μαρτίου περιλαμβάνουν «πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που οι άνδρες της Raid (του ειδικού σώματος της γαλλικής αστυνομίας) διαπραγματεύτηκαν» στη διάρκεια της πολιορκίας του διαμερίσματος στην Τουλούζη του Μέραχ, Γάλλου αλγερινής καταγωγής, που διήρκησε 32 ώρες, δικαιολογήθηκε η διευθύντρια ειδήσεων του ομίλου TF1 Κατρίν Ναΐλ.

«Πιστεύω ότι αυτό το ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι μέχρι τέλους (…) οι διαπραγματευτές προσπάθησαν να συλλάβουν τον Μοχάμεντ Μέραχ και να τον συλλάβουν ζωντανό», πρόσθεσε η ίδια.

Στις ηχογραφήσεις αυτές ο Μέραχ δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις δολοφονίες, επιβεβαιώνει ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα και εξηγεί πώς διέφυγε από την προσοχή των υπηρεσιών ασφαλείας που τον παρακολουθούσαν.

Στο φύλλο της με αυριανή ημερομηνία η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει από την πλευρά της μια μεταγραφή των ηχογραφήσεων.

«Σοκαρισμένοι» οι συγγενείς των θυμάτων του Μέραχ δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ώστε να απαγορευθεί οποιαδήποτε μετάδοση των ηχογραφήσεων αυτών των συνομιλιών, όπως σημείωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι δικηγόροι τους.

«Τα θύματα σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων από την τηλεόραση. Με αυτό τον ρυθμό θα μεταδοθούν και τα βίντεο των δολοφονιών και τότε η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο δικηγόρος Σαμία Μακτούφ.

Ο Μέραχ είχε βιντεοσκοπήσει τις δολοφονίες με μια μικρή, φορητή κάμερα και τα βίντεο βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας.

Η γαλλική δικαιοσύνη αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για την παραβίαση του απορρήτου της προανάκρισης, ενώ η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας έχει ξεκινήσει διοικητική και ποινική έρευνα για την μετάδοση των ηχογραφήσεων αυτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου