ΔΙΕΘΝΗ

Βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη, το πρώτο βήμα προς τη Δημοκρατία στη μετά Καντάφι εποχή

βουλευτικές-εκλογές-στη-λιβύη-το-πρώτ-245242

Το πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς κάνει το Σάββατο η Λιβύη, μετά το τέλος της πολύχρονης δικτατορίας του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αποτελούν την πλέον κρίσιμη δοκιμασία της προσωρινής κυβέρνησης και δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η προσωρινή κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τόσο τους οπαδούς του φεντεραλισμού που ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη νέα Συντακτική Συνέλευση όσο και τους υποστηρικτές του Καντάφι που φέρονται να σχεδιάζουν να σαμποτάρουν τη διαδικασία.

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει 40.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, που ενισχύονται από 13.000 άνδρες του λιβυκού στρατού. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Γιούσεφ αλ-Μανγκούς διαβεβαίωσε πως οι στρατιώτες θα έχουν την ευθύνη της μεταφοράς των ψηφοδελτίων και θα περιπολούν για να επιτηρούν τα παράλια και τον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Πολλοί εκφράζουν φόβους για πιθανές ταραχές, κυρίως στα ανατολικά, όπου οι οπαδοί του φεντεραλισμού που ζητούν περισσότερους βουλευτές μεταξύ των 200 που θα εκλεγούν στη μελλοντική Συντακτική Συνέλευση της χώρας, έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών και απειλούν να σαμποτάρουν τη διαδικασία.

Η οργάνωση International Crisis Group (ICG) προειδοποίησε πως «ένοπλοι διαδηλωτές απειλούν να διαταράξουν την ψηφοφορία στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί στην ανατολική Λιβύη υποχρεώθηκαν από οπαδούς του φεντεραλισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους. Στέλεχος, της σημαντικότερης πετρελαϊκής εταιρείας της ανατολικής Λιβύης, της Arabian Gulf Oil Company (Agoco), επιβεβαίωσε το κλείσιμο δύο λιμανιών.

Την 1η Ιουλίου, ένοπλοι κατέστρεψαν τα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής στη Βεγγάζη, οχυρό της λιβυκής εξέγερσης στα ανατολικά, βάζοντας φωτιά σε έγγραφα και καταστρέφοντας υλικό πληροφορικής.

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές, πυρκαγιά που οφειλόταν σε εμπρησμό κατέστρεψε μια αποθήκη που περιείχε εκλογικό υλικό στην Αζνταμπίγια.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εδώ και μερικές ημέρες την αποχώρηση μιας ομάδας οπαδών του φεντεραλισμού που έχει στήσει μπλόκα στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Λιβύη.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη «δίκαιη κατανομή» των εδρών της Συντακτικής Συνέλευσης ανάμεσα στη Δύση, το Νότο και την Ανατολή. Οι αρχές έδωσαν, βάσει δημογραφικών δεδομένων, 100 έδρες στη Δύση, 60 στην Ανατολή και 40 στο Νότο.

Ορισμένες ισλαμιστικές οργανώσεις της περιοχής αυτής, οι οποίες θεωρούνται μειονότητα από τις αρχές, αντιτίθενται στην ψηφοφορία θεωρώντας ότι Σύνταγμα της χώρα θα πρέπει να είναι το Κοράνι.

Δυτικές αντιπροσωπείες και γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη, έγιναν στόχοι επιθέσεων, για μερικές από τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη μια άγνωστη ισλαμιστική οργάνωση. Από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξαν θύματα.

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως έλαβε αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας που κάνουν λόγο για σχέδια οπαδών του ανατραπέντος καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι να διαταράξουν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εκτός από τις αντιθέσεις αυτές, οι φονικές συγκρούσεις που ξεσπούν τακτικά ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις και πολιτοφυλακές, οι οποίες συχνά αποτελούνται από πρώην αντάρτες μαχητές, ιδιαίτερα στις νότιες και τις δυτικές περιοχές της χώρας, αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ουδείς δεν ελέγχει πραγματικά αυτές τις ένοπλες οργανώσεις, που συχνά βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, και υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιάσουν μια ήδη εύθραυστη διαδικασία μετάβασης σε δημοκρατικό καθεστώς.

«Υπάρχουν προβλήματα εδώ κι εκεί, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα έχουν επίπτωση στις εκλογές» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Σάλεμ Γκενέν. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπός της προσωρινής κυβέρνησης Νάσερ αλ-Μανάα κάλεσε «όλους τους Λίβυους, άνδρες και γυναίκες, να συμμετάσχουν, να προστατεύσουν και να είναι υπερήφανοι γι’ αυτές τις εκλογές που αποτελούν ένα σταθμό προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου