ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ανάν προειδοποιεί για «μη αναστρέψιμη» κατάσταση στη Συρία

ο-ανάν-προειδοποιεί-για-μη-αναστρέψι-249919
Μια αποτυχία της σημερινής διάσκεψης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, θα μπορούσε να καταστήσει «μη αναστρέψιμη» την κλιμάκωση της βίας στη χώρα
η οποία βυθίζεται μέρα με την ημέρα στον εμφύλιο πόλεμο, προειδοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν.

«Αν όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι έτοιμοι να δράσουν συνειδητά, θα μπορέσουμε να αναστείλουμε αυτό το κύμα βίας και να πάρουμε τον δρόμο της ειρήνης», αναφέρει ο Άναν στο σημερινό φύλλο της ελβετικής εφημερίδας Le Temps.

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, στις οποίες θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «αυτή η κλιμάκωση θα συνεχιστεί και σύντομα ενδέχεται να καταστεί μη αναστρέψιμη», πρόσθεσε ο Άναν.

«Έχει έρθει η ώρα για όλους όσοι ασκούν επιρροή στις πλευρές και για όλους όσοι έχουν αναλάβει μια ευθύνη απέναντι στη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια να δράσουν θετικά για την ειρήνη», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα.

Στόχος της διάσκεψης αυτής είναι να «καθοριστούν τα στάδια και τα μέσα που θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την άμεση κατάπαυση της βίας σε όλες της τις μορφές», είχε σημειώσει νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος.

Ο Άναν επεσήμανε ότι πρόκειται «για μια διαμάχη μεταξύ των Σύρων και οι Σύροι είναι εκείνοι που θα την λύσουν. Όμως θα ήταν αφελές να πιστέψουν ότι μπορούν μόνοι τους σήμερα να τερματίσουν τη βία και να δεσμευθούν σε μια πραγματική πολιτική διαδικασία».

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε η διάσκεψη στη Γενεύη θα ξεκινήσει με μια ώρα καθυστέρηση. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) και τελικά θα ξεκινήσει μία ώρα αργότερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου