ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πρωτιά στην παγκόσμια αγορά όπλων

ρωσία-πρωτιά-στην-παγκόσμια-αγορά-όπλ-250948

Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας θα εξοπλιστεί με τον υπερηχητικό πύραυλο ρωσοινδικής παραγωγής BrahMos το 2014. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Φόρουμ «Τεχνολογίες μηχανοκατασκευών 2012» στο Ζουκόβσκι, πόλη στα περίχωρα της Μόσχα.

Οι πύραυλοι BrahMos προβλέπεται να εγκατασταθούν σε 40 και πάνω καταδιωκτικά Su-30 MKI της Πολεμικής Αεροποριας της Ινδίας. Ο BrahMos, που είναι ισχυρός πύραυλος ρωσοινδικής παραγωγής αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα της επιτυχημένης στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία αναπτύσσεται σε διάφορες μορφές εδώ και πολλά χρόνια. Η Ρωσία είναι έτοιμη για ευρεία κοινοπραξία με τους ξένους κατασκευαστές όπλων, – είπε στο φόρουμ «Τεχνολογίες μηχανοκατασκευών 2012» ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας Αλεξάντρ Φομίν:

– Είμαστε έτοιμοι για διάφορες δραστηριότητες συνεργασίας. Έχουμε πολύ καλά παραδείγματα συνεργασίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες – την Ιταλία, την Γερμανία, τη Γαλλία, καθώς επίσης και με την Κίνα, την Ινδία και το Ισραήλ. Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτές τις εταιρικές σχέσεις με σκοπό τη δική μας τεχνολογική ανάπτυξη και τον δανεισμού, όπου είναι αναγκαίο. Η Ρωσία, απ’ αυτή την άποψη δεν είναι κλειστή χώρα.

Ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός που παρουσιάζεται στο φόρουμ «Τεχνολογίες μηχανοκατασκευών» έχει προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον των στρατιωτικών αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες της Αφρικής, της Ασία; και της Νότιας Αμερικής. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο γιατί οι τρομεροί γίγαντες, που παρουσιάζονται στο στατικό χώρο στάθμευσης του φόρουμ, τέτοιοι, όπως είναι το αντιπυραυλικό πυροβολικό σύστημα Pantsir-S1, κυριολεκτικά κατακτούν τη φαντασία. Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί τις πρωτοπόρες θέσεις στην παγκόσμια αγορά όπλων. Οι εξαγωγές της αυξάνονται συνεχώς τόσο σε απόλυτη, όσο και σε ποσοστιαία έκφραση,- παρατήρησε σε Διάσκεψη στο πλαίσιο του φόρουμ ο Αλεξάντρ Φομίν, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσιας Στρατιωτικο-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας.

– Τώρα, οι εξαγωγές μας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του περασμένου έτους, έχουν ξεπεράσει τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στον στρατιωτικο-τεχνικό τομέα από 70 χώρες του κόσμου. Οι βασικότερες απ’ αυτές είναι – η Ινδία, η Κίνα, το Βιετνάμ και άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και το Περού. Από τους νέους εταίρους, που έχουμε ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια είναι η Αργεντινή, το Μπρουνέι και το Μπουτάν. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα και με την Μιανμάρ.

Το 2012, η Ρωσία σχεδιάζει να ξεπεράσει τον δείκτη εξαγωγών όπλων του περασμένου έτους, ύψους 13 διεκατομμυρίων και πάνω δολαρίων,- τόνισε ο Αλεξάντρ Φομίν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου