ΔΙΕΘΝΗ

Κινεζικές εταιρείες διεκδικούν πυρηνικά έργα στη Βρετανία

κινεζικές-εταιρείες-διεκδικούν-πυρη-262329
Τα σημαντικότερα πυρηνικά εργοστάσια στη Βρετανία ενδέχεται σύντομα να ελέγχονται από κινεζικές εταιρείες.

Η Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας έχει τα μεγαλύτερα αποθεματικά συναλλάγματος παγκοσμίως, κάπου 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, επεκτείνεται στις αγορές ενέργειας και υποδομών στην Ευρώπη, αγοράζοντας ποσοστά σε εταιρίες όπως είναι η βρετανική Thames Water, η πορτογαλική EDP και άλλες.

Τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, δύο κινεζικές κρατικές εταιρίες σχημάτισαν μια κοινοπραξία με δυτικές για να διεκδικήσουν ένα έργο προϋπολογιζόμενηςαξίας 24 δισ. δολαρίων στη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να κατασκευαστούν νέα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, αλλά οι υπερβάσεις κόστους μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τις δυτικές εταιρείες του τομέα να βρουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τέτοια έργα.

Οι εταιρείες Areva και Westinghouse (θυγατρική της Toshiba), που επιδιώκουν το βρετανικό πυρηνικό εργοστάσιο Horizon να χρησιμοποιεί αντιδραστήρες δικού τους σχεδιασμού, επέλεξαν να συνεργαστούν η καθεμιά με κινεζικές εταιρείες πυρηνικής ενέργειας για να υποβάλουν την προσφορά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου