ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Πάνω από ένα δισ. ευρώ το οικονομικό κόστος από τον σεισμό

ιταλία-πάνω-από-ένα-δισ-ευρώ-το-οικονο-282676
Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ το οικονομικό κόστος του σεισμού στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, μόνο για τον βιομηχανικό και αγροτικό τομέα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς. Εκατοντάδες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν ποτέ, ενώ πάνω από 15.000 είναι οι εργάτες που θα ενταχθούν άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα, σε ταμείο ανεργίας.

Η περιοχή παράγει, μεταξύ των άλλων, εξαρτήματα για νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές και το γνωστό τυρί παρμεζάνα, το ξύδι «μπαλσάμικο» και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας με 16 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η δόνηση της Τρίτης προκάλεσε τριπλάσιες ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου στις 20 Μαΐου.

Τα κεφάλια παρμεζάνας που έσπασαν ή κινδυνεύουν να υποστούν αλλοιώσεις ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ 500 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, τονίζει ο συνεταιρισμός παραγωγών Coldiretti.

Όσον αφορά την παραγωγή ιατρικού και νοσοκομειακού υλικού, οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να διακόψουν εν μέρει ή εντελώς τη λειτουργία τους, είναι 110, με τζίρο που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για το 70% της συνολικής ιταλικής παραγωγής στον συγκεκριμένο τομέα. Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από την Ducati μέχρι τη Μaserati, διέκοψαν για προληπτικούς λόγους την παραγωγή τους.

Όσον αφορά, τέλος, την πολιτιστική κληρονομιά, οι ζημιές, είναι πραγματικά ανυπολόγιστες.

Οι επισκέψεις των ειδικών σε εκκλησίες, κάστρα και μέγαρα των ιστορικών κέντρων διακόπηκαν διότι υπάρχει φόβος νέων σεισμικών δονήσεων. Ο σεισμός των 5,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες ρωγμές και στον ιστορικό ναό του Αγίου Αντωνίου στην Πάδοβα, παρότι η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια Βένετο, βορειότερα της Εμίλια-Ρομάνια.

Οι νεκροί από την ισχυρή δόνηση των 5,8 βαθμών έφθασαν τους 17, καθώς εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες στη Μέντολα η σορός του τελευταίου αγνοούμενου, ενός εργάτη του εργοστασίου Haematronic όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά τέσσερις εργαζόμενοι.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 ενώ σε 14.000 υπολογίζονται όσοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους από τις 20 Μαΐου, όταν σημειώθηκε ο πρώτος μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή, έως σήμερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου