ΔΙΕΘΝΗ

Νέος ισχυρός σεισμός με δεκαπέντε νεκρούς στη Β. Ιταλία

νέος-ισχυρός-σεισμός-με-δεκαπέντε-νεκ-283889

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8R σημειώθηκε σήμερα, στις 09.00 το πρωί (ώρα Ιταλίας), στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 38 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Μόντενα.

Η δόνηση έγινε αισθητή στο Μιλάνο, ενώ εκκενώθηκαν δεκάδες κτήρια, γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες στην Μπολόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο της Μόντενα. Οι Ιταλοί πυροσβέστες δέχθηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις στον αριθμό παροχής έκτακτης βοήθειας, 118.

Ο Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, δήλωσε στη zougla.gr πως ο εκπρόσωπος του Ιταλικού Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, με διαφορετικό επίκεντρο.

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρει πως η δόνηση εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της περιοχής που είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 και οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους, επισκεύαζαν τα κτίρια που είχαν πληγεί από τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 09.06 τοπική ώρα Ιταλίας, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, έχασε τη ζωή του ένας κάτοικος του χωριού Σαν Φελίτσε Σουλ Πάναρο

Στον Νομό της Εμίλια Ρομάνια οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφθασαν τους δεκαπέντε, όλοι στην επαρχία της Μόντενα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις οικοδόμοι στο Σαν Φελίτσε και δύο στη Μιραντόλα.

Άλλοι δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στα σπίτια τους στην Κονκόρντια και το Φινάλε Εμίλια.

Ο όγδοος θάνατος είναι αυτός του πάστορα του χωριού Σέκια, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ήταν άμεση συνέπεια του σεισμού. Μία γυναίκα καταπλακώθηκε σε ένα πολυκατάστημα στην πόλη Καβέτζο και άλλη μία στο σπίτι της στην ίδια πόλη. Οι δύο από τους οικοδόμους, που βρήκαν τον θάνατο στο Σαν Φελίτσε, είναι ένας 31χρονος Ινδός και ένας 45χρονος Μαροκινός. Και οι δύο είχαν οικογένειες με παιδιά. Ο τρίτος νεκρός του Σαν Φελίτσε είναι ένας Ιταλός μηχανικός.

Επιβεβαιώθηκε και ένας νεκρός εργαζόμενος στο εργοστάσιο της φαρμακευτικής εταιρίας Haemotronic στην πόλη Μέντολα.

Στο χωριό Φινάλε Εμίλια κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τη σεισμική δόνηση της 20ης Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιραντόλα κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία.

Ο καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε στη zougla.gr ότι πρόκειται για έναν απρόσμενο ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10.00 το πρωί ώρα Ελλάδος στο ίδιο σημείο που έγινε ο μεγάλος σεισμός την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, στη Β. Ιταλία.

Ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Καρύδης, αλλά και ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο zougla radio για τον δεύτερο φονικό σεισμό -σε διάστημα λίγων ημερών- στη Βόρεια Ιταλία. Ο κ. Καρύδης ανέφερε ότι μαζί με τον κ. Λέκκα θα μεταβούν στη γειτονική χώρα για την παρακολούθηση του φαινομένου.

«Το χωριό Καβέτσο καταστράφηκε ολοσχερώς»

«To χωριό Καβέτσο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό», λέει ο δήμαρχος, Στέφανο Ντραγκέττι.

«Είμαστε 6.700 κάτοικοι και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές», σημειώνει και προσθέτει: Το κράτος πρέπει να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του και να στηθεί καταυλισμός. Το χωριό μας πρέπει να ξαναχτισθεί, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αποφασιστική βοήθεια του δημοσίου».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όλοι οι κάτοικοι της Εμίλια Ρομάνια, μετά το σεισμό της 20ης Μαΐου, είχαν βάλει τα δυνατά τους για να ξαναρχίσουν να ανοίγουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Τώρα, όμως, με το νέο αυτό πλήγμα, ο παραγωγικός ιστός της περιοχής, κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα».

Όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής Εμίλια Ρομάνια περιμένουν τώρα νέα ενίσχυση από την κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία έως τώρα, διαμέσου της Πολιτικής Προστασίας, έχει διαθέσει εκατό εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών του πρώτου χτυπήματος του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νέου νόμου, που μόλις εγκρίθηκε, οι ζημιές των φυσικών καταστροφών δε θα βαραίνουν στο εξής τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφάλειες.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την περίπτωση της Εμίλια Ρομάνια, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να κινηθεί βάσει της παλιάς νομοθεσίας, από τη στιγμή που οι κάτοικοι δεν είχαν τον χρόνο να επιλέξουν κανενός είδους ιδιωτική ασφάλιση.

Δείτε μερικές φωτογραφίες που ανέβασαν πολίτες στο Twitter από την πόλη Μιραντόλα και τις καταστροφές στον καθεδρικό ναό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου