ΔΙΕΘΝΗ

Ομόφωνη καταδίκη της σφαγής στη Χούλα

ομόφωνη-καταδίκη-της-σφαγής-στη-χούλα-284998

Στη συριακή κυβέρνηση αποδίδει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις ευθύνες για το μακελειό στην πόλη Χούλα. Χαρακτηρίζει μάλιστα επαίσχυντη την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 108 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ομάδας Παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν Παρασκευή και Σάββατο οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βαρέως οπλισμού.

Άμαχοι έπεσαν θύματα στοχευμένων επιθέσεων και πυροβολήθηκαν συχνά εξ΄ επαφής. Όπως αναφέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την επίθεση αυτή η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ παραβίασε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Προηγουμένως και σε κοινή τους ανακοίνωση ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο ειδικός εντεταλμένος για τη Συρία Κόφι Ανάν είχαν καταδικάσει το «βίαιο έγκλημα» της Χούλα, τονίζοντας ότι οι ένοχοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Όπως είπε και ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ο στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ: «Ο θάνατος 32 αθώων παιδιών, πολλών γυναικών και ανδρών, αλλά ειδικά των παιδιών, συνιστά μια απαράδεκτη επίθεση σε βάρος του μέλλοντος της χώρας και της ελπίδας του συριακού λαού.

Είναι αδιάφορο ποιος άρχισε, ποιος αντέδρασε και ποιος συμμετείχε».

Δαμασκός: τσουνάμι ψεμάτων

Η συριακή κυβέρνηση πάντως από την πλευρά της διαψεύδει ότι ευθύνεται για τη σφαγή και αποδίδει τους θανάτους σε «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.«Γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες δολοφονήθηκαν. Αυτή δεν είναι η σφραγίδα του ηρωικού συριακού στρατού» είπε στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντέσι ενώ ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Αλ Τζαφάρι έκανε λόγο για ένα «τσουνάμι ψεμάτων» εκ μέρους των ΗΕ.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε το μακελειό στη Χούλα πάντως, η αιματοχυσία στη χώρα συνεχίζεται. Σύμφωνα με ακτιβιστές νέες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ένοπλων αντικαθεστωτικών ξέσπασαν σήμερα στην επαρχία Νταράα.

Από την απαρχή της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία τον περασμένο Μάρτιο έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 10.000 άνθρωποι. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με στοιχεία των ΗΕ, δεκάδες χιλιάδες Σύροι έχουν συλληφθεί.

Deutsche Welle

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου