ΔΙΕΘΝΗ

Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν θέλει να γίνει το νέο Ντουμπάι

η-πρωτεύουσα-του-αζερμπαϊτζάν-θέλει-ν-286278

Το Baku χωρίς Eurovision Μπορεί να μην καταφέρει να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2020 και να αντιμετωπίζει τη Γιουροβίζιον ως εθνικό επίτευγμα, αλλά το Μπακού ξεδιπλώνει –ευχαρίστως- τις κρυφές του χάρες σε όποιον αποφασίσει να το επισκεφτεί χωρίς να έχει στα χέρια του το εισιτήριο για τον καθιερωμένο διαγωνισμό τραγουδιού. Αυτός που θα βρεθεί το Σάββατο στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και θα καταφέρει να απομακρυνθεί από το περίφημο Crystal Hall, θα έχει την ευκαιρία να δει κατάματα μια πόλη-εργοτάξιο, που προσδοκά να γίνει το νέο Ντουμπάι.

Η πόλη των ανέμων δυσκολεύει –προς το παρόν-, αρκετούς από αυτούς που επιχειρούν να την εντοπίσουν στο χάρτη, αλλά τα αποθέματα πετρελαίου που κατέχει, έχουν αρχίσει να αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς τα δεδομένα. Οι αντιθέσεις είναι πολλές και εμφανείς. Και με τα φώτα στραμμένα πάνω τους, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του μεγαλύτερου πανηγυριού της Ευρώπης, γίνονται εμφανέστερες. Από τη μία, οι Αζέροι έχουν βάλει στόχο να κατασκευάσουν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο και από την άλλη, οι σωλήνες στις συνοικίες περνούν ξυστά πάνω από το κεφάλι τους, καθώς διασχίζουν τους δρόμους. Τα πολύχρωμα Lada σταματούν σε κάθε φανάρι δίπλα σε μία G-Class και οι φινετσάτες μπουτίκ στολίζουν την κεντρική λεωφόρο που «βρέχεται» από την Κασπία για να κοντράρουν στα ίσια τα παραδοσιακά μαγαζάκια.

Η πόλη που έχει βρει τον τρόπο να παντρέψει τη Δύση με την Ανατολή, δεν ξέρει όμως μόνο από κοσμοπολίτικη ζωή και γυάλινους πύργους. Οι νεόδμητοι Flame Towers ενδεχομένως να μαγνητίζουν για μία στιγμή το βλέμμα, αλλά η οχυρωμένη παλιά πόλη που περιβάλλεται από το επιβλητικό μεσαιωνικό τείχος και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO κερδίζει με διαφορά τις εντυπώσεις.

Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν το τσάι ρέει άφθονο, η ευγένεια των ανθρώπων σκλαβώνει και τους πιο προκατειλημμένους, η μπούρκα είναι σπάνιο φαινόμενο και το χαμόγελο δεν λείπει από τα πρόσωπα. Εν έτει 2012, οι ερωτικές σχέσεις μοιάζουν να είναι βγαλμένες από -κακόγουστο μεν, αλλά ταυτόχρονα ρομαντικό- παραμύθι, μιας και το ενδεχόμενο ένα ζευγάρι να κλεφτεί παραμένει ανοιχτό, αλλά η ισότητα των φύλων είναι ακόμα προς συζήτηση, αν όχι προς εξαφάνιση. Ως τουρίστας πάντως, δύσκολα θα αντιληφθείς τις όποιες συντηρητικές αντιλήψεις, καθώς η προκυμαία στο κέντρο της πόλης είναι γεμάτη από νέα παιδιά που σε διαψεύδουν, αψηφούν τις κακές τις γλώσσες και περπατούν πιασμένα χέρι- χέρι.

Από τα εδάφη του Μπακού έχουν περάσει κατά καιρούς ιστορικοί πολιτισμοί, οι οποίοι έχουν αφήσει –εμφανώς- το δικό τους στίγμα, συνθέτοντας μια ιδιαίτερη και μοναδική ταυτότητα που επιτρέπει στις διαφορετικές θρησκείες να συνυπάρχουν αρμονικά.

Και μπορεί η φάτσα του προέδρου Αλίγιεφ να κοσμεί την κάθε γωνιά της πόλης, ο τύπος να είναι κατευθυνόμενος και η διαφθορά να έχει βρει κάποιες άκρες στην καθημερινότητα, αλλά ο ήλιος, η θάλασσα και τα καταπράσινα βουνά του Καυκάσου συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο σκηνικό και επιδιώκουν ασταμάτητα να σε κάνουν να ξεχάσεις τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Πολλές φορές μάλιστα, το καταφέρνουν.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου