ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Αμερικανού δημοσιογράφου στην Αιθιοπία

σύλληψη-αμερικανού-δημοσιογράφου-στ-286929

Ένας ανταποκριτής του ραδιοφωνικού δικτύου Φωνή της Αμερικής (Voice of America,VoA) και ο μεταφραστής του συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, καθώς κάλυπταν μια αντικυβερνητική διαδήλωση, μετέδωσε ο σταθμός, ο οποίος χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη VoA, ο αμερικανός δημοσιογράφος Πίτερ Χάινλαϊν και ο μεταφραστής του Σιμεγκίνε Γιεκόγιε συνελήφθησαν ενώ έπαιρναν συνεντεύξεις από διαδηλωτές της μουσουλμανικής μειονότητας που διαμαρτύρονταν για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις υποθέσεις τους, όπως υποστήριξαν.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το ραδιοφωνικό δίκτυο ανέφερε πως εργάζεται για να «συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες» για την κατάστασή του.

«Καλούμε επίμονα τις αιθιοπικές αρχές να αφήσουν τον κ. Χάινλαϊν να επιτελέσει το δημοσιογραφικό του έργο χωρίς παρεμβάσεις», ανέφερε η VoA.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «κοινοποιήσαμε το ενδιαφέρον μας στις αιθιοπικές αρχές», ενώ σημείωσε ότι συγκεντρώνονται πληροφορίες για «τη σύλληψη του Αμερικανού υπηκόου». Αρνήθηκε να κάνει άλλα σχόλια.

Ο Χάινλαϊν και ο μεταφραστής του μετήχθησαν στην ομοσπονδιακή φυλακή Μεκεουάλι, στην Αντίς Αμπέμπα, όπου μεταφέρονται συνήθως «σημαντικοί» κρατούμενοι και πολιτικοί κρατούμενοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λέσλι Λέφκοου, υποδιευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) επικαλούμενη ΜΜΕ και άλλες πηγές.

Οι συλλήψεις αυτού του είδους εντάσσονται σε μια εκστρατεία καταστολής που καταγγέλλει η HRW εδώ και χρόνια στην Αιθιοπία, πρόσθεσε η ίδια, με πολλούς δημοσιογράφους να απελαύνονται ή να κατηγορούνται περί «τρομοκρατίας». Ο Χάινλαϊν «είναι εγκατεστημένος εδώ και ορισμένα χρόνια πλέον, και είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ενέργησε κατά τρόπο μη ηθικό ή μη επαγγελματικό», είπε η Λέφκοου, προσθέτοντας ότι «το προφανές συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την κάλυψη των διαδηλώσεων».

Δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί πρόσφατα σε 11 χρόνια κάθειρξη βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου διότι αποπειράθηκαν να πάνε στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Λέφκοου της HRW, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Αιθιοπία είναι συμμαχικές χώρες, η VoA και η αιθιοπική κυβέρνηση έχουν τεταμένες σχέσεις-η Αντίς Αμπέμπα εμποδίζει τις εκπομπές της ραδιοφωνικής υπηρεσίας και έχει συλλάβει αιθίοπες εργαζόμενους σε αυτή.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της αιθιοπικής κυβέρνησης ότι ο Χάινλαϊν συνελήφθη διότι φέρεται να χρησιμοποίησε ένα διπλωματικό αυτοκίνητο και να αρνήθηκε να επιδείξει την δημοσιογραφική του ταυτότητα. Η οργάνωση κάλεσε επίσης τις αρχές να προχωρήσουν στην «άμεση» απελευθέρωση των δύο ανδρών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου