ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα του ελληνικού προβλήματος

η-εε-προετοιμάζεται-για-την-επόμενη-μέ-288799

Επισήμως, η Ελλάδα ενθαρρύνεται να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το σύνολο σχεδόν των εταίρων της, μικρών και μεγάλων.

Ανεπισήμως, ωστόσο, όλοι προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. Τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν τα τηλεγραφήματα των μεγάλων ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων (Reuters, Dow Jones κλπ), που θέλουν τις κυβερνήσεις των χωρών –μελών της Ευρωζώνης να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια αντιμετώπισης των κινδύνων, που θα προκαλέσει αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σε αυτό το «παιχνίδι» μπαίνουν πλέον και οι κατά τόπους κεντρικές τράπεζες. Αρχής γενομένης από τη γερμανική Μπούντεσμπανκ, η οποία ωστόσο δεν είναι η μοναδική.

Οι πληροφορίες θέλουν κι αυτή ακόμα την Ευρωπαϊκό Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει συστήσει ομάδα εργασίας, για να προετοιμάσει τις τεχνικές γραμμές άμυνας απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ίδιο έκανε και η Μπούντεσμπανκ και οι υπόλοιπες εθνικές τράπεζες.

Το γεγονός, προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνεται. Το κακό, όμως, είναι ότι δεν διαψεύδεται κιόλας, όπως, ενδεχομένως, θα περίμενε κανείς να γίνει εύλογα, σε μια τέτοια περίπτωση. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει και η πολιτική κάλυψη που χρειάζονται τέτοιου είδους ενέργειες.

Αν κανείς ανατρέξει στις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφαγκ Σόιμπλε, θα την βρει. Κατά τα άλλα, αυτό το οποίο υποστηρίζεται δημοσίως, είναι ότι κανείς δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά, όπως όλα δείχνουν, όλοι προετοιμάζονται γι αυτήν. Και μάλιστα το τελευταίο διάστημα, θα έλεγε κανείς ότι το κάνουν εσπευσμένα. Γι αυτό και το κλίμα στην Ευρώπη φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο βαρύ …

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου