ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στη Βρετανία μετά τον 7ο θάνατο παιδιού από στρεπτόκοκκο

συναγερμός-στη-βρετανία-μετά-τον-7ο-θάν-891036

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας με αφορμή τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν από στρεπτόκοκκο Α αλλά και τα ανεπαρκή αποθέματα του αντιβιοτικού αμοξικιλλίνης.

Ο έβδομος θάνατος παιδιού- ενός 12χρονου αγοριού– είναι ο πρώτος καταγράφεται σε αυτή την ηλικία, γεγονός που προβληματίζει έντονα την ιατρική κοινότητα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) να καλεί τους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που δουν ότι ύποπτα συμπτώματα των παιδιών τους επιδεινώνονται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το 12χρονο αγόρι που φοιτούσε σε σχολείο στο Λονδίνο ήταν το τελευταίο θύμα του στρεπτόκοκκου A με την τετράχρονη Καμίλα Ρόουζ Μπαρνς να παραμένει σε συσκευή μηχανικής υποστήριξης δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στο νοσοκομείο «Alder Hey Children’s Hospital» στο Λίβερπουλ.

Χθες το βράδυ ο πατέρας της Μπαρνς είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ακόμα σε μονάδα εντατικής φροντίδας, αλλά δείχνει σημάδια βελτίωσης».

«Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε να αναρρώσει. Το σώμα της έπαθε σοκ και τα άκρα της υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Είναι αποκαρδιωτικό».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι οι γονείς που σκέφτονται να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εκεί όπου τουλάχιστον εντοπίζονται τα κρούσματα με τους γιατρούς να τους προτρέπουν να επικοινωνούν μαζί τους εάν τα συμπτώματα των παιδιών τους επιδεινωθούν, δηλαδή αρχίσουν να τρώνε λιγότερο ή εμφανίσουν σημάδια αφυδάτωσης.

Η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης με στρεπτόκοκκο ομάδας Α στη Μεγάλη Βρετανία με έξι παιδιά κάτω των δέκα ετών κι ενός 12 ετών να έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάστημα ενός μήνα, έχει προκαλέσει συναγερμός στην ιατρική κοινότητα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, σε συνδυασμό με τις αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV) που βρίσκονται σε έξαρση φέτος το χειμώνα.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι τα κρούσματα από στρεπτόκοκκο Α παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση.

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που έχει ως βασικό γσύμπτωματον έντομο πονόλαιμο. Τα περιστατικά στρεπτόκοκκου Α στη Μεγάλη Βρετανία ενδεχομένως να οφείλονται στο γεγονός πως το βακτήριο είναι πιο παθογόνο ή στο ότι έχει εξασθενήσει η ανοσία του πληθυσμού, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας εξέδωσαν σήμερα επείγον μήνυμα δημόσιας υγείας μετά τον θάνατο 12χρονου που φοιτούσε σε σχολείο του Λονδίνου.

Η προειδοποίηση των αρμόδιων βρετανικών υγειονομικών αρχών παρότρυνε τους γιατρούς να ορίσουν ένα «χαμηλό όριο» για την εισαγωγή των παιδιών στο νοσοκομείο και τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου , η προειδοποίηση αυτή έχει εκδοθεί προς όλους τους γιατρούς, τα κέντρα επείγουσας φροντίδας, και τις υπηρεσίες παιδιατρικών και λοιμωδών νοσημάτων.

Ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ Αλί, ήταν μαθητής στο νηπιαγωγείο Oakridge στο High Wycombe, Bucks και πέθανε αφού προσβλήθηκε από τη βακτηριακή λοίμωξη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει έλλειψη του αντιβιοτικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α εν μέσω αυξανόμενων λοιμώξεων.

Τα ζητήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού, το αυξανόμενο κόστος και η έλλειψη πρώτων υλών έχουν οδηγήσει σε μειωμένη προσφορά αμοξικιλλίνης, ενός ευρέως διαδεδομένου αντιβιοτικού για τις αναπνευστικές λοιμώξεις των παιδιών.

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως και τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει από το φάρμακο, με τους γιατρούς να ισχυρίζονται ότι δυσκολεύονται να το προμηθευτούν.

Η 38χρονη μητέρα δύο παιδιών Τζεν Φάρο δήλωσε στην εφημερίδα «Sun» ότι το τοπικό της κατάστημα «Tesco» την ενημέρωσε ότι το φάρμακο έχει εξαντληθεί όταν πήγε να το προμηθευτεί για την μικρή της κόρη.

«Είπαν ότι δεν μπορούσαν να παραγγείλουν άλλο, καθώς ο προμηθευτής τους δεν είχε απόθεμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, φέτος καταγράφηκαν 2,3 κρούσματα στρεπτόκοκκου Α ανά 100.000 παιδιά, ηλικίας μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών – αριθμός τετραπλάσιος από τον μέσο όρο- 0,5- κάθε σεζόν πριν από την πανδημία της νόσου Covid.

Το επείγον μήνυμα για την υγεία που εξέδωσαν οι βρετανικές αρχές έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Βρετανός υπουργός, Ναντίμ Ζαχάουι τόνισε ότι, αν και τα περισσότερα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α ήταν ήπια, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συμπτώματα.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί στην πολύ σπάνια περίπτωση που η κατάσταση ενός παιδιού γίνεται σοβαρή, χρειάζεται επείγουσα θεραπεία», τόνισε χθες ο πρόεδρος του κόμματος των Τόρις, Κιρ Στάρμερ, στο δίκτυο «Sky News».

«Είναι πολύ μολυσματική λοίμωξη , γι’ αυτό το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα – πυρετό, πονοκέφαλο, δερματικό εξάνθημα».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου