ΔΙΕΘΝΗ

Αναγκαστική υποχώρηση σήμανε η κινεζική ηγεσία

αναγκαστική-υποχώρηση-σήμανε-η-κινεζ-891806

H χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 στην Κίνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς το Πεκίνο απομακρύνει τα περίπτερα (Covid Booth) όπου διεξάγονταν μαζικά τα test κορωνοϊού – με τους κατοίκους του να επευφημούν το γεγονός – και την Σεντζέν να ακολουθεί την πολιτική άλλων κινεζικών πόλεων ανακοινώνοντας ότι δεν θα απαιτούσε από τους πολίτες πλέον αρνητικό αποτέλεσμα τεστ SARS-CoV-2 για τις μετακινήσεις τους.

Παρόλα τα καθημερινά περιστατικά, πόλεις της Κίνας λαμβάνουν μέτρα για να χαλαρώσουν τα πρωτόκολλα καραντίνας και να μειώσουν τα μαζικά test, σύμφωνα με δημοσίευμα των Reuters, καθώς η Κίνα προσπαθεί να καταστήσει την πολιτική της για μηδενικό Covid πιο στοχευμένη εν μέσω οικονομικής επιβάρυνσης και απογοήτευσης του κοινού που έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα οργής.

Τρία χρόνια μετά την πανδημία, η Κίνα είχε μια ακραία πολιτική παγκοσμίως σχετικά με την αντιμετώπιση Covid-19 δείχνοντας μηδενική ανοχή και επιβάλλοντας μαζικά και αυστηρά lockdown, με το επιχείρημα ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί η συντριβή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Η Κίνα άρχισε να τροποποιεί την προσέγγισή της τον Νοέμβριο, προτρέποντας τα lockdown στις πόλεις να γίνουν πιο στοχευμένα οδηγώντας ωστόσο σε περισσότερη σύγχυση και ακόμη πιο αυστηρά lockdown. Η σταγόνα που ξεχείλισε για τους κινέζους πολίτες, ήταν μια φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην μακρινή δυτική πόλη Ουρούμτσι πυροδότησε δεκάδες διαμαρτυρίες καθώς ο θάνατος των πολιτών αποδόθηκε στους αυστηρούς περιορισμούς του Covid-19 στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζίπινγκ το 2012.

Μείωση των μαζικών test

Σήμερα, η νότια πόλη Σεντζέν ανακοίνωσε ότι δεν θα απαιτεί πλέον από τους πολίτες να εμφανίζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid-19 για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να εισέλθουν σε πάρκα, μετά από παρόμοιες κινήσεις από το Τσενγκντού και το Τιαντζίν, μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας.

Πολλοί θάλαμοι όπου διεξάγονται τα test στην κινεζική πρωτεύουσα του Πεκίνου έχουν επίσης κλείσει, καθώς η πόλη σταματά να απαιτεί αρνητικά αποτελέσματα ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μέρη όπως τα σούπερ μάρκετ και προετοιμάζεται να το κάνει για το μετρό από τη Δευτέρα, αν και πολλοί άλλοι χώροι, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, εξακολουθούν να έχουν την απαίτηση.

Ένα βίντεο που δείχνει εργάτες στο Πεκίνο να αφαιρούν ένα θάλαμο δοκιμών με γερανό σε ένα φορτηγό έγινε viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

«Αυτό έπρεπε να είχε αφαιρεθεί νωρίτερα!», είπε κάποιος. «Εξορισμένο από την ιστορία», είπε ένας άλλος.

Σε κάποια από τα εναπομείναντα περίπτερα, ωστόσο, οι κάτοικοι γκρίνιαζαν για ουρές μιας ώρας λόγω του κλεισίματος των άλλων θαλάμων.

Έρχονται και άλλες μειώσεις

Η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει περαιτέρω μείωση της απαίτησής της για υποχρεωτικά test, καθώς και να επιτρέψει στα θετικά περιστατικά και τις στενές επαφές τους να απομονωθούν στο σπίτι υπό ορισμένες συνθήκες, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Σι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο την Πέμπτη, κατηγόρησε τις μαζικές διαδηλώσεις της νεολαίας που απογοητεύτηκε από τα τρία χρόνια της πανδημίας του Covid-19, αλλά υποστήριξε ότι η κυρίαρχη πλέον παραλλαγή του ιού Omicron άνοιξε το δρόμο για λιγότερους περιορισμούς.

Την Παρασκευή, ορισμένες γειτονιές του Πεκίνου δημοσίευσαν κατευθυντήριες γραμμές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το πώς τα θετικά περιστατικά μπορούν να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι, μια κίνηση ορόσημο που σηματοδοτεί ένα διάλειμμα από τις επίσημες οδηγίες για την αποστολή τέτοιων ανθρώπων σε κεντρική καραντίνα.

Ωστόσο, η ανακούφιση συνοδεύτηκε επίσης από ανησυχίες, ειδικά από ομάδες όπως των ηλικιωμένων που αισθάνονται πιο εκτεθειμένοι σε μια ασθένεια που οι αρχές περιέγραφαν σταθερά ως θανατηφόρα μέχρι αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ο Σι και άλλοι Κινέζοι ηγέτες να χαλαρώσουν.

Άλλες ενδείξεις που δείχνουν ότι η νοοτροπία της Κίνας γύρω από τον Covid-19 έχει αλλάξει:

  • Οι αρχές στην πρωτεύουσα του Πεκίνου δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν μπορούν να απορρίψουν ασθενείς που δεν είναι σε θέση να παράσχουν αρνητικά αποτελέσματα σε τεστ Covid-19 εντός 48 ωρών.
  • Λεωφορεία και μετρό στο Πεκίνο έχουν προειδοποιηθεί να μην απορρίπτουν επιβάτες λόγω του ότι δεν έχουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ Covid-19 εντός 48 ωρών.
  • Το Τσενγκντού ακύρωσε έναν κανόνα που απαιτούσε από τους πολίτες να δείχνουν αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων για να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους όπως εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ.
  • Η νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ είπε ότι οι στενές επαφές περιστατικών Covid-19 που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι αντί να πηγαίνουν σε κεντρικές εγκαταστάσεις απομόνωσης. Η πρωτεύουσα του Γκουανγκντόνγκ, Γκουανγκζού, αντικατέστησε αργότερα τα lockdown με πιο στοχευμένους περιορισμούς, παρόμοια με μια κίνηση που ανακοινώθηκε στο Τσεντσόου, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής της Apple Inc. στην Κίνα.

Μείωση των περιστατικών του νέου κορωνοϊού, κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 για 5ο συνεχόμενο 24ωρο

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα, για 5η συνεχόμενη ημέρα, μείωση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε 24ωρη βάση, κάνοντας λόγο για 33.073 μολύνσεις, 3.988 με συμπτώματα της COVID-19 και 29.085 ασυμπτωματικές, που μετρούν χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, επίσης για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δις κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 331.952 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας (σ.σ. το κινεζικό υπουργείο Υγείας).

Η μείωση των περιστατικών συνεχίζεται παρότι οι αρχές χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κι αναμένεται να ανακοινώνουν χαλαρότερα πρωτόκολλα καραντίνας μέσα στις προσεχείς ημέρες, έπειτα από διαδηλώσεις κι επεισόδια σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή: Reuters, Bloomberg

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου