ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: Καταδίκη των ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές

σύνοδος-κορυφής-καταδίκη-των-ρωσικών-855113

Σθεναρή καταδίκη των μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας ενάντια σε πολιτικούς στόχους, ενεργειακές υποδομές και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου που έχει στα χέρια της η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ενόψει του χειμώνα το ευρωπαϊκό μπλοκ θα επιβεβαιώσει πως θα είναι σε ετοιμότητα να παράσχει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια πολιτικής προστασίας στην Ουκρανία, καθώς και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζωτικής σημασίας υποδομών.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να επανεξεταστούν οι προσπάθειες της Ευρώπης προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα λογοδοτήσουν πλήρως οι υπαίτιοι για εγκλήματα πολέμου και άλλα σοβαρότατα εγκλήματα σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων εξασφάλισης λογοδοσίας για το έγκλημα της επιθετικότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει μεταξύ άλλων την υποστήριξή του στις έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ακόμα, σύμφωνα με το προσχέδιο θα εξεταστούν και οι επιλογές για τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τέλος, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και, στον τομέα της άμυνας, ακολουθεί στρατηγική πορεία δράσης και αυξάνει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα.

Η Σύνοδος Κορυφής θα είναι πιθανώς μονοήμερη, δηλαδή να πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου και όχι στις 15 και στις 16 Δεκεμβρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου