ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο

ξεκινούν-ενταξιακές-διαπραγματεύσει-289728

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή έκθεση. Στην έκθεση, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου RTCG, διαπιστώνεται ότι το Μαυροβούνιο έχει εκπληρώσει τα κριτήρια που ορίστηκαν για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ειδικότερα εκτιμάται ότι το Μαυροβούνιο σημείωσε πρόοδο στον τομέα του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και συνεπώς εκπλήρωσε τα κριτήρια, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών–μελών της ΕΕ θα εξετάσουν την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 26 Ιουνίου και στη συνέχεια το κείμενο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Ιουνίου.

Η απόφαση λαμβάνεται με ομοφωνία των κρατών–μελών της ΕΕ. Το Συμβούλιο της ΕΕ σε προηγούμενη απόφασή του όριζε ότι το Μαυροβούνιο θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, αν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους που αφορούν το κράτος δικαίου.

24h.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου