ΔΙΕΘΝΗ

«Το Τραπέζι των Εξι» – Η τουρκική αντιπολίτευση παρουσίασε την μετα-Ερντογάν εποχή

το-τραπέζι-των-εξι-η-τουρκική-αντιπ-855468

Η συσπειρωμένη τουρκική αντιπολίτευση, το λεγόμενο «Τραπέζι των Έξι», ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα συνταγματικό πακέτο μέτρων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και του κοινοβουλευτικού συστήματος, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της στις εκλογές του 2023 ενάντια στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε την ‘Πρόταση Συνταγματικής Τροποποίησης για Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα’ με την ελπίδα ότι θα φέρει ειρήνη και ηρεμία σε όλο το έθνος μας και τις μελλοντικές γενιές», γράφουν σε κοινή δήλωση οι έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Balkaninsight.

Τι περιλαμβάνει

Το συνταγματικό πακέτο αποτελείται από 167 άρθρα που αφορούν εννέα βασικά θέματα και στοχεύει κυρίως στην επιστροφή της χώρας σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα δημοκρατίας, έναντι του σημερινού εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που δημιούργησε ο Ερντογάν το 2017 μ’ ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

«Το πιο προβληματικό μέρος του ισχύοντος συντάγματος, το οποίο επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα, είναι (…) το ‘καθεστώς του ενός ανδρός’» δήλωσε ο Serhan Yucel, γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) κατά την επίσημη τελετή.

Η δέσμη μέτρων θα οδηγούσε την Προεδρία πίσω στο συμβολικό ρόλο που είχε προηγούμενα και θα αποκαθιστούσε τις εξουσίες του κοινοβουλίου με ισχυρούς συνταγματικούς ελέγχους της κυβέρνησης. Επιπλέον, το τρέχον εκλογικό όριο 7% θα μειωνόταν στο 3%.

Οι εκπρόσωποι των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Καλού Κόμματος (İYİ), του Κόμματος της Ευτυχίας, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος του Μέλλοντος και του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), εργάζονται επί μήνες πάνω στην πρόταση συνταγματικής τροποποίησης.

Το λεγόμενο «Τραπέζι των Έξι» ξεκίνησε το Φεβρουάριο από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP. Τα έξι κόμματα δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να τερματίσουν την εξουσία του Ερντογάν και του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υποβάλλοντας κοινό υποψήφιο για την Προεδρία και προτείνοντας ένα νέο πολιτικό σύστημα. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε σημαντικό βήμα από τους πολιτικούς παρατηρητές.

Εν μέσω έντονης πολιτικής πόλωσης και μιας ζοφερής οικονομικής κρίσης, ο Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει συναντήσει σε 20 χρόνια διακυβέρνησης, καθώς υστερεί έναντι της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών δεν έχει οριστεί ακόμη, ωστόσο οι κάλπες αναμένεται να διεξαχθούν ως τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου