ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΟΣΑ τάσσεται και αυτός υπέρ των ευρωομολόγων

ο-οοσα-τάσσεται-και-αυτός-υπέρ-των-ευρω-290816

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων ως λύσης για τη μακροπρόθεσμη διάσωση της ευρωζώνης τάχθηκε σήμερα και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), μέσω του επικεφαλής του κ. Πιέρ Κάρλο Παντοάν, με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία που αποκαλύπτει έκθεση για τις οικονομίες των πιο ανεπτυγμένων χωρών.

Ο διεθνής οργανισμός με έδρα το Παρίσι, προβλέπει στην καθιερωμένη εξάμηνη έκθεσή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,1%, κάνοντας λόγο για έναν φαύλο κύκλο «ο οποίος περιλαμβάνει υψηλά και αυξανόμενα κρατικά χρέη, ασθενή τραπεζικά συστήματα, υπερβολική οικονομική προσαρμογή και χαμηλή ανάπτυξη». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μέσα στο 2012 κατά 2,4% και η οικονομία της Ιαπωνίας κατά 2%.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ προϋποθέτουν ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν θα επιδεινωθεί- κάτι που δεν είναι βέβαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Παντοάν, απηχώντας τις θέσεις του διεθνούς οργανισμού, τόνισε στους Financial Times ότι η δημοσιονομική προσαρμογή από μόνη της, χωρίς άλλα στοιχεία μιας «αναπτυξιακής πυξίδας», όπως είπε, μπορεί να τορπιλίσει τις πιθανότητες μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ένωσης.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο της έκδοσης ευρωομολόγων το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Παντοάν, συντασσόμενος ουσιαστικά με τις θέσεις του γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ αλλά και άλλων ηγετών χωρών της ευρωζώνης (όπως ο ιταλός τεχνοκράτης πολιτικός κ. Μάριο Μόντι) οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ τάχθηκε υπέρ της «έκδοσης νέων ομολόγων κοινής εγγύησης (από τα κράτη της ευρωζώνης) τα οποία θα βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα ενισχύσουν τα τραπεζικά διαθέσιμα», θεωρώντας ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος των χωρών της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ο κ. Παντοάν συμφώνησε επίσης με τις προτάσεις του κ. Ολάντ για την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), με στόχο τη χρηματοδότηση έργων υποδομής , αλλά και την καλύτερη χρήση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

«Ενας τέτοιος συνδυασμός πανευρωπαϊκών μέτρων θα ενίσχυε την (οικονομική) δραστηριότητα, τόσο αμέσως όσο και εμμέσως, τονώνοντας την εμπιστοσύνη και καθιστώντας ευκολότερη την προσπάθεια εσωτερικής εξισορρόπησης της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντοάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου