ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρικό φορτηγό πλοίο επέστρεψε στη Βάρνα έπειτα από 9 μήνες «ομηρίας» στη Μαριούπολη

βουλγαρικό-φορτηγό-πλοίο-επέστρεψε-σ-882814

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Tsarevna επέστρεψε στο λιμάνι της Βάρνας, στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τον αποκλεισμό του για 9 μήνες στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Βούλγαρος καπετάνιος Πάβελ Παβλόφ δήλωσε σήμερα: «Ήταν μια κατάσταση πολέμου, δύσκολο να την φανταστείς εάν δεν έχεις περάσει από αυτό. Αυτές είναι ακραίες εμπειρίες που αψηφούν την ανθρώπινη λογική. Είναι αδύνατον να εξηγήσεις πώς αισθάνεται κάποιος με τις βόμβες να πέφτουν στα 20 μέτρα μακριά και τους συνεχείς πυροβολισμούς στο λιμάνι».

Ο Παβλόφ δήλωσε ότι υπήρχαν τρύπες από σφαίρες στο πλοίο, οι οποίες δεν επηρέασαν την αξιοπλοΐα του. Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, το πλήρωμα είχε κρυφτεί στο μηχανοστάσιο.

Ο καπετάνιος δήλωσε επίσης ότι η επικοινωνία του πλοίου με το γραφείο της Βάρνας ήταν αδιάλειπτη. Οι Βούλγαροι δεν είχαν προβλήματα με τις ουκρανικές και τις ρωσικές αρχές. Το πλοίο Τσάρεβνα ήταν σε επαφή με τα άλλα πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι και βοηθούσαν το ένα το άλλο.

Το πλοίο πηγαίνει για επισκευή στη Βάρνα, δήλωσε ο διευθυντής της Overseas Maritime Νικολάι Στεφάνοφ. Στη συνέχεια, το πλοίο θα εκτελέσει δρομολόγιο σε διαφορετική περιοχή.
Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ο Ντάνιελ Στεφάνοφ, ευχαρίστησε το πλήρωμα για το θάρρος που επέδειξε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. “Η εταιρία δεν έχει υπολογίσει ακόμη τις απώλειές της αλλά αυτά είναι τα λεφτά – κάποια κερδίζεις, κάποια χάνεις, το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχαν θύματα”, δήλωσε.

Στους δύο Ουκρανούς, μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο πλοίο, θα προσφερθούν θέσεις εργασίας στη Βάρνα εάν τους ενδιαφέρει, πρόσθεσε ο Στεφάνοφ.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών ενεπλάκη στη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου προκειμένου το πλοίο να αναχωρήσει από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα.

Το πλοίο Tsarevna αναχώρησε από τη Μαριούπολη στις 10 Νοεμβρίου. Δεκατέσσερις Βούλγαροι και ένας Ουκρανός, μέλη του πληρώματος, έφυγαν στις 18 Απριλίου. Τρεις Βούλγαροι και δύο Ουκρανοί, μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, επέλεξαν να μείνουν.
Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου