ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Το PKK αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση

έκρηξη-στην-κωνσταντινούπολη-το-pkk-αρν-886445

Συγκλονισμένος είναι ο κόσμος στην Τουρκία, μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13.11.2022) στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Για την βομβιστική επίθεση στη λεωφόρο Ιστικλάλ, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, συνελήφθη ως βασική ύποπτη μια γυναίκα που ομολόγησε ότι είχε εκπαιδευτεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση μ’ αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν», υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. «Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (…) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat. Τέλος το PKK κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (14.11.2022) οι Αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν πως μια νεαρή γυναίκα συριακής υπηκοότητας, η οποία συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής (13.11.2022), ομολόγησε πως πραγματοποίησε την βομβιστική επίθεση στην λεωφόρο Ιστικλάλ και πως έδρασε «κατόπιν διαταγής του PKK». Σε ανακοινώσεις του για την ισχυρή έκρηξη, ο δε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλαϊμάν Σοϊλού δεν δίστασε να εμπλέξει και την Ελλάδα, λέγοντας πως αν δεν την είχαν πιάσει, θα είχε περάσει στην Ελλάδα!

46 συλλήψεις μέχρι στιγμής

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, έχουν συλληφθεί 46 πρόσωπα και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη μαζί με άλλους υπόπτους μέσα σε διαμέρισμα στο Κιουτσούκτσεκμετσέ, σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Γύρω από την ύποπτη της επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στήθηκε, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, ένα σόου. Πρώτα δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία της από τη στιγμή που, ενώ φορά παντελόνι παραλλαγής και μαύρη μαντίλα, φεύγει από το σημείο.

Μία Ελληνίδα ανάμεσα στους τραυματίες

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην βομβιστική επίθεση στην λεωφόρο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, έχασαν την ζωή τους έξι άνθρωποι (ανάμεσα τους δύο παιδιά) και άλλοι 81 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, βρίσκεται και μια Ελληνίδα.

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Δυο παιδιά με τους γονείς τους ανάμεσα στους έξι νεκρούς

Από τους τραυματίες, δύο από τους πέντε που νοσηλεύονται στην εντατική και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Από τους 81 τραυματίες, οι 55 έχουν λάβει εξιτήριο.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός και η εντολή

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από «TNT μεγάλης ισχύος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο διαμέρισμα όπου συνελήφθη η Αχλάμ Αλμπασίρ ένα σημαντικό ποσό σε ευρώ και χρυσά νομίσματα μέσα σε ένα σάκο, καθώς και ένα πιστόλι και σφαίρες.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το ενδεχόμενο να είναι υπεύθυνη για την επίθεση η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «δεν έχει απορριφθεί πλήρως». Η Άγκυρα ωστόσο κατηγορεί ξεκάθαρα τους Κούρδους αντάρτες, με τον υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει πως εκτιμάται ότι η εντολή για την επίθεση δόθηκε στο Κομπάνι. Πρόκειται για μια πόλη της βόρειας Συρίας, όπου έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια επιχειρήσεις εναντίον της YPG (η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας).

Η διπλωματική διάσταση που έδωσε ο Σοϊλού

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλαϊμάν Σοϊλού προσέδωσε σήμερα μια διπλωματική διάσταση στην βομβιστική επίθεση στη λεωφόρο Ιστικλάλ, δηλώνοντας πως η Τουρκία «απορρίπτει» τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ που «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» στο Κομπάνι. Ο ίδιος παρόμοιασε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ με «τον φονιά που φθάνει από τους πρώτους στον τόπο του εγκλήματος».

newsit.gr

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου