ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποιημένος ο Μπάιντεν από τα αποτελέσματα – «Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς»

ικανοποιημένος-ο-μπάιντεν-από-τα-αποτ-860183

Ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν. Και αυτό επειδή η επερχόμενη «κόκκινη καταιγίδα» αποδείχθηκε ψιλόβροχο. Κόκκινο είναι το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Πράγματι, ο Αμερικανός προεδρος έχει κάθε λόγο να εκφράζει την ανακούφιση του.

Οι δημοσκοπήσεις προμήνυαν μία πανωλεθρία, η οποία εντέλει δεν ήρθε. Κομβικό ρόλο στην αποφυγή αυτή έπαιξαν οι νέοι. Σύμφωνα με το exit poll του δικτύου ABC News, οι ψηφοφόροι ηλικίας από 18 έως 29 ετών ευνόησαν τους Δημοκρατικούς κατά 28 μονάδες. Εκτός από τους νέους, χείρα βοηθείας προσέφεραν και οι γυναίκες ψηφοφόροι, με πολλές να δηλώνουν ότι οι αμβλώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ψήφο τους υπέρ του δημοκρατικού κόμματος.

Πολλοί από τους υποψήφιους που στήριξαν οι Δημοκρατικοί επικράτησαν στις κρίσιμες «μάχες» για το Κογκρέσο. Εξασφάλισαν την επανεκλογή τους, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων όπως η Άντζι Φρανκ στη Μινεσότα, όπου και αναμενόταν μία αμφίρροπη αναμέτρηση.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας τονίζοντας στο διάγγελμά του: «Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του αμερικανικού λαού. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο». Το άνοιγμα δεν αφορά στην σκληρή πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, που έχει κόψει κάθε γέφυρα με την διοίκηση Μπάιντεν, όμως υπάρχει και η μετριοπαθής πτέρυγα που μπορεί να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες, από την άκρατη πόλωση που επικράτησε τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης των Δημοκρατικών.

Στο επιτελείο των Δημοκρατικών είναι εδραία η πεποίθηση ότι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενδεχομένως και χωρίς να χρειαστεί επαναληπτικός γύρος στη Τζόρτζια.

Όπως και να έχει, σε επαναληπτικές εκλογές οδηγείται η Τζόρτζια για την εκλογή γερουσιαστή, καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έχει φθάσει στο 99% (σε απόλυτο αριθμό δεν έχουν μετρηθεί περίπου 40.000 ψήφοι). Προηγείται ο δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ που συγκεντρώνει 49,2% έναντι του ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ που έχει 48,7%. Ο τρίτος ανεξάρτητος υποψήφιος Τσέις Όλιβερ, με το 2,1% που απέσπασε στέρησε την δυνατότητα ανάδειξης γερουσιαστή από τον πρώτο γύρο, καθώς απαιτείται το 50% + 1. Για να εκλεγεί σήμερα ο δημοκρατικός Γουόρνοκ που έχει την πρωτιά θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 32.000 από τις ψήφους που δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί. Ο ρεπουμπλικάνος, μαθηματικά, δεν μπορεί να εκλεγεί.

Ο έλεγχος της Γερουσίας πιθανόν να εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης και έτσι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι και οι δύο υποψήφιοι θα επιδοθούν σε μια άκρως επιθετική καμπάνια. Η παραγωγή νομοθετικού έργου για την κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι δυσκολότερη, όμως, εάν διατηρήσει την Γερουσία, θα μπορεί να ελπίζει σε συγκλίσεις για την προώθηση κρίσιμων θεμάτων που δεν προκαλούν εσωτερική πόλωση, ενώ παράλληλα θα διατηρηθούν οι ισορροπίες στις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Το μπαλάκι θα πάει λοιπόν στους Ρεπουμπλικάνους (εφόσον οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν τελικά τον έλεγχο της Γερουσίας) και το πρόβλημα για τον Τραμπ είναι ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τις δάφνες μίας νίκης που δεν ήρθε.

Άλλωστε, ήδη προβάλλουν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών σε δύο χρόνια, όπως ο συντηρητικός ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις που επανεξελέγη πανηγυρικά. Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος επικρίνεται για την προεκλογική στρατηγική του, να προωθήσει τους πιο τραμπικούς υποψήφιους και όχι να ρίξει το βάρος του στις κρίσιμες πολιτείες, όπως για παράδειγμα στην Πενσιλβάνια, όπου ο δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε καθαρά τον ρεπουμπλικάνο Τουρκοαμερικανό γιατρό Μεχμέτ Οζ, φίλο του Ερντογάν. Η εμμονή του Τραμπ να προωθεί «υποψηφίους του χάους» όπως ο ίδιος, ήταν ο βασικότερος λόγος που ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μάλλον δεν θα γίνει ηγέτης της πλειοψηφίας, όπως σημειώνουν οι ΝΥ Times και η Washington Post.

Πηγή: protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου