ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Φονική έκρηξη με θύματα μαθητές

ιταλία-φονική-έκρηξη-με-θύματα-μαθητέ-292994

Μία μαθήτρια νεκρή και εννέα τραυματίες από έκρηξη βόμβας έξω από λύκειο στο Μπρίντιζι της Ιταλίας Η δεύτερη κοπέλα είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση αλλά δεν είναι νεκρή, μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν τώρα ότι «η σημερινή έκρηξη έξω από το τεχνικό λύκειο Μορβίλλο Φαλκόνε του Μρίντιζι, προκάλεσε τον θάνατο της δεκαεξάχρονης μαθήτριας Μελίσσα. Η φίλη της Βερόνικα, που σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες ήταν επίσης νεκρή, στην πραγματικότητα έχει τραυματισθεί και η κατάστασή της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη».Ωστόσο, προς το παρόν η κατάστασή της κρίνεται από τους θεράποντες γιατρούς «σταθερή».

Είναι η πρώτη φορά που το οργανωμένο έγκλημα επιτίθεται κατά μαθητών και εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ο εκρηκτικός μηχανισμός -δυο φιάλες υγραερίου- ενεργοποιήθηκε, πιθανότατα, με τηλεχειριστήριο.

Προκλήθηκε η έκρηξη φυσικού αερίου, «τραυματίζοντας σοβαρά άλλους εννέα ανθρώπους, εκ των οποίων οι οκτώ είναι μαθητές του τεχνικού λυκείου», αναφέρθηκε στο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης.

H σχυρή έκρηξη στο σχολικό χώρο, συνέπεσε με την ώρα της μαθητικής προσέλευσης, μετέδωσε το μεσημέρι στη Ρώμη η δημόσια τηλεόραση.

"Η ισχυρή έκρηξη αερίου συγχρονίστηκε από τους δολοφόνους να συμπέσει, απολύτως, με την προσέλευση των μαθητών, ώστε οπωσδήποτε να θρηνήσουμε θύματα», τόνισε στο ίδιο δελτίο ένας υπεύθυνος του τεχνικού λυκείου.

Μαφιόζικό χτύπημα

Οι εισαγγελείς επιβεβαιώνουν ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μια μαφιόζικη επίθεση, και συγκεκριμένα, της τοπικής μαφίας της Απουλίας «Ιερό Ενωμένο Στεφάνο». Υπάρχει, όμως, παράλληλα, και μια μικρή πιθανότητα να πρόκειται για χτύπημα που μπορεί να σχεδιάστηκε από κάποιο παράφρονα.

«Αν η βόμβα είχε εκραγεί ένα τέταρτο αργότερα, θα θρηνούνταν, τώρα, ακόμη περισσότερα θύματα», προσθέτουν οι εισαγγελείς.

Συντετριμμένοι, σε κατάσταση σοκ, μαθητές, καθηγητές, συγγενείς και πολλοί άλλοι πολίτες, βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκαν η άτυχη Μελίσσα και οι επτά συμμαθητές της.

Σήμερα, στις πέντε το απόγευμα, η πόλη του Μπρίντιζι πρόκειται να απαντήσει με μαζική διαδήλωση στην σημερινή επίθεση, με σύνθημα «όχι στις μαφίες, ναι στην ελευθερία».

«Πρόκειται για μια κτηνώδη επίθεση», δήλωσε ο διευθυντής αστυνομίας της πόλης. Ο δήμαρχος του Μπίντιζι, Κόζιμο Κονσάλες, συμπλήρωσε ότι «είναι ένα χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, μια επίθεση χωρίς προηγούμενο».

Έξω από το σχολείο, υπάρχουν ακόμη τετράδια και σακίδια των φοιτητών, γεμάτα αίμα.

Τα ιταλικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι «δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ότι στις 23 Μαΐου, σε λίγες ημέρες, δηλαδή, θα είναι η επέτειος από τα είκοσι χρόνια της δολοφονίας του εισαγγελέα Τζοβάννι Φαλκόνε, της γυναίκας του, Φραντσέσκα Μορβίλλο και των σωματοφυλάκων του, που είχε “υπογράψει“ η Κόζα Νόστρα, στο Καπάτσι της Σικελίας».

Πρόκειται για εισαγγελέα – σύμβολο, σημείο αναφοράς για όσους μάχονται την μαφία. Παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι με την σημερινή επίθεσή της, η μαφία της Απουλίας, θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στους εμπόρους που αντιστέκονται και δεν θέλουν να καταβάλλουν το ειδικό «χαράτσι», για την δήθεν προστασία των επιχειρήσεών τους από το μαφιόζικο παρακράτος.

Μόντι: «Με πυγμή» η κυβέρνηση θα χειριστεί την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο λύκειο

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι υποσχέθηκε πριν από λίγο ότι, «η κυβέρνηση θα δείξει μία σθεναρή, όσο και αποφασιστική στάση» απέναντι στη δολοφονική ενέργεια στο τεχνικό λύκειο του Μπρίντιζι.

«Πολυσύνθετες οι έρευνες για την έκρηξη του Μπρίντιζι», δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών Καντσελιέρι

«Οι έρευνες για την έκρηξη έξω από το σχολείο του Μπρίντιζι, είναι πολυσύνθετες», τονίζει η Ιταλίδα υπουργός εσωτερικών ’Αννα Μαρία Καντσελιέρι.

«Πρόκειται για επίθεση ανώμαλη, σε σχέση με την στρατηγική της μαφίας», πρόσθεσε η Καντσελιέρι, με αναφορά στο ότι, μέχρι τώρα, το οργανωμένο έγκλημα, στην Ιταλία, δεν έπληξε ποτέ μαθητές ή φοιτητές.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι των ερευνών, πρέπει ακόμη να καταλάβουν με βεβαιότητα αν ο εκρηκτικός μηχανισμός- γίνεται λόγος, τώρα, για τρεις φιάλες υγραερίου- ενεργοποιήθηκε από τηλεχειριστήριο ή από ωρολογιακό μηχανισμό. Αυτή την ώρα, εξετάζονται κομμάτια πλαστικού υλικού, που βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης.

Αν επιβεβαιωθεί η «μαφιόζικη υπογραφή», θα σημαίνει, τότε ότι το οργανωμένο έγκλημα της περιοχής, το «Ιερό Ενωμένο Στεφάνι», αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα νέο, βάρβαρο άλμα, κηρύττοντας πόλεμο, ουσιαστικά, στο ιταλικό κράτος.

Οι ενδείξεις σε βάρος της μαφίας, είναι, οπωσδήποτε, ισχυρές. Το συγκεκριμένο σχολείο, είχε κερδίσει βραβείο για αφίσα κατά της μαφίας, ενώ φέρει και το όνομα του εισαγγελέα Τζοβάννι Φαλκόνε, σύμβολο στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Πριν λίγες ημέρες, επίσης, στο χωριό Μεσάνιε, κοντά στο Μπρίντιζι συνελήφθησαν ισχυροί «νονοί» της Κάτω Ιταλίας και, τέλος, πυρπολήθηκε το αυτοκίνητο ενός εμπόρου που αρνήθηκε να καταβάλλει, στην τοπική μαφία, τον υποχρεωτικό δασμό προστασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου