ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση-βόμβα του ΟΗΕ: Οροθετικοί οι μισοί τρανσέξουαλ στην Ασία

έκθεση-βόμβα-του-οηε-οροθετικοί-οι-μισ-294751

Οι μισοί τρανσέξουαλ στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού είναι οροθετικοί, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ως βασικές αιτίες την ανεπαρκή υγειονομική φροντίδα και έναν παρακινδυνευμένο τρόπο ζωής, που ωθούν τη μόλυνση σε «κρίσιμα επίπεδα».

Τα 9 εκατομμύρια από τα 9,5 εκατομμύρια των τρανσέξουαλ της περιοχής «φέρουν το φορτίο της επιδημίας» του AIDS, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος ων Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διάκρισης ομοφυλοφίλων και τρανσέξουαλ.

Το 49% μεταξύ αυτών μπορεί να έχει προσβληθεί, προσθέτει, σύμφωνα με επαγωγικά συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνες μικρής κλίμακας, οι οποίες διεξήχθησαν σε άνδρες που έγιναν γυναίκες. «Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια και η οροθετικότητα συμβάλλουν σε αυτό που αποκαλούμε +τάση στιγματισμού της νόσου+, μια αλληλουχία προβλημάτων που είναι δύσκολο να ανατραπεί» υπογράμμισε ο Σαν Ουίντερ, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, συντάκτης της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Χαμένος στη μετάβαση».

Η έκθεση του ΟΗΕ καλεί επίσης τις κυβερνήσεις της περιοχής να αναγνωρίσουν «την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια πολύ ανθρώπινη κρίση», σημειώνοντας ότι πολλά τρανσεξουαλικά άτομα καταλήγουν να εκδίδονται και να έχουν ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις.

Τα πρόσωπα αυτά είναι συχνά θύματα βίας και προκαταλήψεων, ενώ έχουν μικρές πιθανότητες στην αγορά εργασίας, περιορισμένη πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και ανεπαρκή ψυχολογική υποστήριξη, σύμφωνα με την έκθεση που βασίστηκε στη συλλογή πληροφοριών των τελευταίων 12 ετών. Η μελέτη επικαλείται εγχειρήσεις σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες και την τοποθέτηση επικίνδυνων ενθεμάτων μαστού από βιομηχανική σιλικόνη.

Ωστόσο, παραδέχεται και ορισμένες προόδους που έχουν καταγραφεί, σημειώνοντας ότι η διαφυλική ταυτότητα θεμελιώθηκε στην ήπειρο και ότι η κοινότητα έχει ξεκινήσει όλο και περισσότερες πολιτικές συζητήσεις.

«Η δημιουργία δικτύων άμυνας, κοινοτικών οργανώσεων και μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα έχουν στόχο να δώσουν μια ισχύ στις κοινότητές μας, είναι μια πηγή χαράς» σχολίασε η τρανσέξουαλ ακτιβίστρια Πρεμπρίντα Πραμόζ Να Αϊουτάγια από την Ταϊλάνδη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου