ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Γυναίκα συνελήφθη επειδή έτρωγε σε εστιατόριο χωρίς να φοράει χιτζάμπ

ιράν-γυναίκα-συνελήφθη-επειδή-έτρωγε-886432

Την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μια γυναίκα, η οποία έτρωγε σε εστιατόριο της Τεχεράνης χωρίς να φοράει το χιτζάμπ της (την μαντίλα), συνελήφθη, όπως δήλωσε η αδελφή της.

Η φωτογραφία, που δείχνει την Ντόνια Ραντ να κάθεται σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο της Τεχεράνης και να παίρνει το πρωινό της μαζί με μια φίλη της, η οποία επίσης δεν φοράει χιτζάμπ, έχει γίνει viral στα social media.

Οι χρήστες τους χαιρέτισαν την κίνηση των δύο γυναικών να επιδείξουν απείθεια απέναντι στον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει η Ισλαμική Δημοκρατία στις γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμινί πέθανε νωρίτερα μέσα στον μήνα έπειτα από την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

“Χθες, μετά την κυκλοφορία αυτής της φωτογραφίας, οι υπηρεσίες ασφαλείας επικοινώνησαν με την αδελφή μου Ντόνια Ραντ και της ζήτησαν να τους δώσει ορισμένες εξηγήσεις”, έγραψε η αδελφή της συλληφθείσας, η Ντίνα, στο Twitter.

“Σήμερα, αφού πήγε εκεί που της είπαν, συνελήφθη. Έπειτα από μερικές ώρες σιωπής, η Ντόνια μου είπε σε ένα σύντομο τηλεφώνημά της ότι μεταφέρθηκε στην πτέρυγα 209 της φυλακής Εβίν“, είπε η ίδια αναφερόμενη στην διαβόητη πτέρυγα της φυλακής της Τεχεράνης, η οποία φέρεται ότι διοικείται από το υπουργείο πληροφοριών.

“Η οικογένειά μας ανησυχεί πολύ για την κατάστασή της”, είπε η Ντίνα.

Τις τελευταίες ημέρες ιρανικά μέσα εκτός της χώρας προβάλλουν όλο και περισσότερες εικόνες πολιτικής ανυπακοής με γυναίκες στο Ιράν να μοιράζονται φωτογραφίες τους που τις δείχνουν να περπατούν, να ψωνίζουν ή να πίνουν καφέ χωρίς το χιτζάμπ τους.

“Πήγαν απλώς να πάρουν το πρωινό τους χωρίς το χιτζάμπ τους. Συνελήφθησαν. Τόσο βάρβαρη και νοσηρή είναι η πολιτική του χιτζάμπ στο Ιράν”, σχολίασε στο Twitter ο Ομίντ Μεμαριάν, ένας προβεβλημένος ακτιβιστής και δημοσιογράφος που εδρεύει στις ΗΠΑ

Κάποιοι χρήστες των μέσων ενημέρωσης παρομοίασαν τις ενέργειες της Ραντ με εκείνες της Ρόζα Πάρκς, της Αφροαμερικανίδας ακτιβίστριας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία δεν είχε παραχωρήσει την θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και είχε συλληφθεί, βάζοντας την φωτογραφία της Παρκς μέσα σε ένα λεωφορείο δίπλα στην φωτογραφία της Ραντ στο καφέ.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το Ιράν ζει την σκληρότερη επιχείρηση καταστολής εδώ και χρόνια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θάνατο της Αμινί.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου