ΔΙΕΘΝΗ

Mπλακ άουτ ακόμη και στα… κινητά λόγω ενεργειακής κρίσης

mπλακ-άουτ-ακόμη-και-στα-κινητά-λόγω-ε-887583

Όσο η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν βαρύ – σε ενεργειακό επίπεδο – χειμώνα, με τις χώρες-μέλη της ΕΕ να πιέζουν για πλαφόν στη χονδρική στις τιμές αερίου, προκύπτει ένας ακόμη κίνδυνος λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικού. Εκείνος του… μπλακ άουτ ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, λόγω των διακοπών ρεύματος οι ειδικοί στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών φοβούνται πως θα ανακύψουν αυξημένοι κίνδυνοι και στο κομμάτι της επικοινωνίας, κάτι που θα χρειαστεί ειδική παρέμβαση από τις κυβερνήσεις.

Η Ευρώπη διαθέτει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες θα μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι διασκορπισμένες στην επικράτειά τους.

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν τόσα συστήματα ασφαλείας στις ευρωπαϊκές χώρες για να περιοριστούν οι συνέπειες των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, λένε τέσσερα διευθυντικά στελέχη τηλεπικοινωνιών.

«Θέση μάχης» έχει πάρει ήδη η Γαλλία η οποία προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, με την εταρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Enedis να προωθεί σχέδιο εκτεταμένων διακοπών ρεύματος για δύο ώρες. Το γενικό μπλακ άουτ, που σχεδιάζεται, ωστόσο, δεν προβλέπεται να επηρεάσει νοσοκομεία, αστυνομία και κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Πάντως, η γαλλική ομοσπονδία τηλεπικοινωνιών τα έβαλε με την Enedis γιατί δεν μπορούσε να εξαιρέσει τις κεραίες από τις διακοπές ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, Σουηδία και Γερμανία έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Ήδη η αρμόδια σουηδική υπηρεσία εργάζεται με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για την εξέρευση λύσεων.

Παράλληλα, οι ιταλικές τηλεπικοινωνίες επιθυμούν το δίκτυο κινητών τηλεφώνων να μην επηρεαστεί από καμία διακοπή ρεύματος.

Με σκοπό τη διατήρηση ενέργειας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα για να βελτιώσουν την πορεία του ρεύματος, ενώ βίσκονται σε επικοινωνία με κυβερνητικούς παράγοντες.

Πηγή: protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου