ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες και στα επόμενα βήματα της Ευρωζώνης επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος

στις-κάλπες-και-στα-επόμενα-βήματα-της-296168

Στις άκαρπες διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα και στις νέες εκλογές αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το BBC αλλά και άλλα μέσα επαναλαμβάνουν τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι εάν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, τότε θα σταματήσει η χρηματοδότηση και αυτομάτως θα έλθει η χρεοκοπία και κατά συνέπεια η έξοδος από το ευρώ.

«Αναζητώντας διέξοδο» είναι ο τίτλος ανάλυσης του BBC. Το ενημερωτικό δίκτυο αναφέρει ότι «η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με μια εκλογική αναμέτρηση που κανείς δεν θέλει, χωρίς ξεκάθαρο δρόμο μπροστά της».

Ο ανταποκριτής του BBC, Ρίτσαρντ Γκάλπιν, σημειώνει ότι αναμένονται εβδομάδες αβεβαιότητας στην χώρα.

«Η βιτριολική ατμόσφαιρα στην οποία έληξε ο τελικός γύρος συνομιλιών των κομμάτων για κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν αποτελεί καλή ένδειξη για την επερχόμενη προεκλογική περίοδο» αναφέρει ο δημοσιογράφος, τονίζοντας ότι στους δρόμους της Αθήνας ήταν φανερή η απογοήτευση για την κατάρρευση των συνομιλιών.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο δεύτερος γύρος μπορεί και πάλι να καταλήξει σε μη τελεσίδικη απόφαση, χωρίς ξεκάθαρο νικητή, με αποτέλεσμα να μείνει η χώρα και πάλι χωρίς κυβέρνηση. Άλλοι φοβούνται ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια θα προκαλέσει και άλλες ζημιές στις αγορές» συμπληρώνει.

Η πρώτη σελίδα των Financial Times είναι αφιερωμένη σχεδόν όλη στην Ελλάδα. Σε διαφορετικά άρθρα τους αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις, στις δηλώσεις Ολάντ-Μέρκελ από το Βερολίνο, αλλά και στις επιπτώσεις που έχει στα ξένα χρηματιστήρια η πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Οι Financial Times αναφέρονται, επίσης, και στις επιπτώσεις που θα είχε για την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Μια μικρή χώρα απειλεί με μεγάλες επιπτώσεις» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Αναφέρεται στην άποψη ενός Ευρωπαίου δικηγόρου, του Ζαν Κλόντ Πίρις, σύμφωνα με τον οποίο εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, αυτό θα οδηγήσει τα άλλα κράτη σε μεγαλύτερη ενσωμάτωση της οικονομίας τους και των φορολογικών θεσμών τους για να αποκρούσουν την αναπόφευκτη επίθεση από τον πανικό που θα προκληθεί στις αγορές.

«Για κάθε Ευρωπαίο αξιωματούχο που βλέπει μια πιθανή ελληνική έξοδο του ευρώ ως ευκαιρία να καυτηριάσει μια ανοιχτή πληγή και να συνεχιστεί η μεταπολεμική πολιτική για μεγαλύτερη ολοκλήρωση, υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τόσοι που φοβούνται Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η πρώτη από μια σειρά ντόμινο- όχι μόνο για το ευρώ, αλλά ενδεχομένως και για την ίδια την ΕΕ» αναφέρουν οι Financial Times.

«Η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια σκληρή εκλογική επιλογή: εντός ή εκτός ευρώ» είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κατάρρευση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού οδηγεί την Ευρωζώνη σε νέα αναταραχή, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τα επόμενα βήματα για το ενιαίο νόμισμα, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει εκτός Ευρωζώνης.

Σε πολλά δημοσιεύματα υπάρχει αναφορά για την εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως εάν προκύψει νέο πολιτικό αδιέξοδο από τις επικείμενες εκλογές, η χώρα δεν θα έχει χρόνο για παρατεταμένες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού ως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει εγκριθούν νέα μέτρα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ.

Πρώτο θέμα στη γαλλική Monde είναι η συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ και οι αναφορές των δύο ηγετών για την Ελλάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου