ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Κόκκινος συναγερμός ενόψει της προσάρτησης εδαφών από τη Ρωσία – Το μήνυμα της Ουάσιγκτον σε Μόσχα για τα πυρηνικά

ουκρανία-κόκκινος-συναγερμός-ενόψει-860731

Μετά τις απειλές του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών που «μούδιασαν» ολόκληρο τον κόσμο, η Μόσχα ετοιμάζεται μετά τη λήξη των ψευτο-δημοψηφισμάτων να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες την προσάρτηση των υπό κατάληψη εδαφών της Ουκρανίας.

Η εξέλιξη αυτή που θεωρείται δεδομένο, έχει πυροδοτήσει μία σειρά από εφιαλτικές εκτιμήσεις για τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι σε περίπτωση που θα απειληθούν εδάφη της Ρωσίας – ως εκ τούτου και αυτά που θα προσαρτήσει παρανόμως – θα απαντήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Το μήνυμα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία αλλά ολόκληρη τη Δύση και τους συμμάχους που στηρίζουν το Κίεβο παρέχοντας όπλα.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ

Αίσθηση προκάλεσε πάντως, η χθεσινή αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν τονίστηκε ότι θα απαντήσουν αποφασιστικά σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας σημειώνοντας πως έχουν διαμηνύσει στη Ρωσία ότι θα υποστεί «καταστροφικές συνέπειες»,.

Οι δηλώσεις του έρχονται ως απάντηση στην ομιλία του του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη επιστράτευση στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Και αυτό «δεν είναι μπλόφα» είπε.

«Εάν περάσει αυτή τη γραμμή θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά» δήλωσε ο Σάλιβαν στην τηλεοπτική εκπομπή Meet the Press του NBC.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διατυπώνει «απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης.

Αύριο ολοκληρώνονται τα «δημοψηφίσματα»

Τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες υπό ρωσικές δυνάμεις περιοχές της Ουκρανίας, αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο.

Όπως έγινε γνωστό, η ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ενδέχεται να θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου νομοσχέδια που ενσωματώνουν ρωσικά κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή.

Το τηλεγράφημα του TASS αναμετέδωσε το Reuters.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου