ΔΙΕΘΝΗ

«Ηχητικό όπλο» θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών του Λονδίνου

ηχητικό-όπλο-θα-χρησιμοποιηθεί-για-298528

Μια συσκευή ηχητικών κυμάτων, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την απώθηση Σομαλών πειρατών, εθεάθη σε ένα πολεμικό πλοίο στον Τάμεση, και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών. Ανακοίνωσε πάντως ότι η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί «περισσότερο ως σειρήνα» για τον έλεγχο των ποταμόπλοιων.

Σύμφωνα με το BBC, το παράξενο «πιάτο» που έχει τοποθετηθεί σε ένα αποβατικό στον Τάμεση είναι η Ακουστική Συσκευή Μεγάλου Βεληνεκούς, ή LRAD, η οποία αναπτύχθηκε από την αμερικανική LRAD Corporation.

Το μοντέλο 1000Xi της LRAD μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως μεγάφωνο για τη μετάδοση προειδοποιήσεων σε μεγάλες αποστάσεις, είτε για την εκπομπή εστιασμένων εκκωφαντικών ήχωνπου προκαλούν πόνο και αναγκάζουν το πλήθος να απομακρυνθεί.

Εκπρόσωπος της LRAD δήλωσε ότι η συσκευή είναι όπλο, αλλά ένα «αποτελεσματικό σύστημα επικοινωνίας μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο μεταδίδει εστιασμένα, άκρως κατανοητά μηνύματα, οδηγίες και προειδοποιήσεις σε πολλές γλώσσες, και σε αποστάσεις μέχρι 3.000 μέτρα, για την ειρηνική επίλυση καταστάσεων αβεβαιότητας».

Ο δικτυακός τόπος της εταιρείας αναφέρει πάντως ότι το 1000Xi μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπομπή «ηχητικών τόνων απώθησης», οι οποίοι μπορούν να «επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός εισβολέα».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί «κυρίως σε λειτουργία μεγάφωνου» προκειμένου να ελέγχεται η κυκλοφορία των πλοίων στον Τάμεση.

Συσκευές LRAD έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για την καταστολή του πλήθους στο Ιράκ, καθώς και για την απώθηση Σομαλών πειρατών στον Ινδικό Ωκεανό. Έχει επίσης αγοραστεί από το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία των ΗΠΑ αλλά και από κάποιες κυβερνήσεις

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου