ΔΙΕΘΝΗ

Εντοπίστηκαν 20.000 αδήλωτες πισίνες με τη βοήθεια της Google – Πάνω από 10 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα

εντοπίστηκαν-20-000-αδήλωτες-πισίνες-με-τη-858317

Οι γαλλικές φορολογικές αρχές, χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, εντόπισαν χιλιάδες αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες, επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Το σύστημα, που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες Google και Capgemini, μπορεί να εντοπίσει πισίνες σε αεροφωτογραφίες και κάνει διασταύρωση με τις βάσεις δεδομένων του κτηματολογίου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η χρήση του ξεκίνησε πιλοτικά πέρυσι σε εννέα διαμερίσματα της Γαλλίας και εντόπισε 20.356 πισίνες, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι φορολογικές αρχές. Τώρα, σχεδιάζεται η επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εκτιμάται ότι θα αποφέρει 40 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Σημειώνεται πως οι μετατροπές σε ένα ακίνητο, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πισίνας, πρέπει να δηλώνονται στην εφορία εντός 90 ημερών μετά την ολοκλήρωσή τους. Ο φόρος βασίζεται στην αξία ενοικίασης του ακινήτου, οπότε οι βελτιώσεις σημαίνουν και αύξησή του. Μια πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων φορολογείται με επιπλέον περίπου 200 ευρώ τον χρόνο.

Θα αξιοποιηθεί το σύστημα για άλλες αδήλωτες επεκτάσεις

Τώρα, οι φορολογικές αρχές λένε ότι θέλουν να αξιοποιήσουν το σύστημα και για να εντοπιστούν αδήλωτες επεκτάσεις, βεράντες και πέργολες μεταξύ άλλων. «Στοχεύουμε ιδιαίτερα στις επεκτάσεις, αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το λογισμικό θα μπορεί να εντοπίσει τέτοιες μετατροπές και όχι το σπιτάκι του σκύλου», δήλωσε σε Le Parisien ο Αντουάν Μανιό, υποδιευθυντής δημόσιων οικονομικών.

Μέχρι στιγμής, η τεχνική ομάδα λέει ότι δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν ένα ορθογώνιο σχήμα σε αεροφωτογραφία είναι επέκταση, σκηνή, βεράντα, ή ακόμη και μουσαμάς που είναι στο έδαφος.

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι το λογισμικό των Google-Capgemini είχε περιθώριο λάθους 30%. Όχι μόνο μπέρδευε τα ηλιακά πάνελ με τις πισίνες, αλλά δεν εντόπιζε επεκτάσεις κρυμμένες κάτω από δέντρα ή τη σκιά ενός ακινήτου. Σε εξέλιξη είναι δοκιμές για να βελτιωθεί η τεχνολογία.

«Αυτή είναι η δεύτερη φάση της έρευνας και θα μας επιτρέψει να επαληθεύσουμε εάν ένα ακίνητο είναι άδειο και δεν πρέπει πλέον να φορολογείται», συμπλήρωσε ο Μανιό. Στη Γαλλία εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3,2 εκατ. ιδιωτικές πισίνες.

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου