ΔΙΕΘΝΗ

Γιβραλτάρ: Αναγνωρίστηκε και επισήμως ως «πόλη» με καθυστέρηση 180 ετών

γιβραλτάρ-αναγνωρίστηκε-και-επισήμω-858409

Ως «πόλη» θα μπορεί να αποκαλείται πλέον το Γιβραλτάρ, 180 χρόνια αφού του είχε χορηγηθεί το συγκεκριμένο καθεστώς για πρώτη φορά. Καθώς όμως η σχετική πράξη είχε ξεχαστεί στα αρχεία, νωρίτερα φέτος υπέβαλλε σχετικό αίτημα το οποίο τελικά ικανοποιήθηκε.

Η βρετανική υπερπόντια επικράτεια είχε υποβάλει αίτημα για τον χαρακτηρισμό του ως πόλη φέτος με αφορμή και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ, κίνηση στην οποία προέβησαν άλλες 39 περιοχές, με οκτώ εξ αυτών να κερδίζουν το συγκεκριμένο καθεστώς.

Όπως αναφέρει όμως το BBC, όταν οι αρμόδιοι εξέτασαν το αίτημα του Γιβραλτάρ διαπίστωσαν πως στα Εθνικά Αρχεία υπήρχαν έγγραφα με τα οποία η περιοχή αναγνωριζόταν ως πόλη ήδη από το 1842 δηλαδή από την Βασίλισσα Βικτωρία.

Η χορήγηση του καθεστώτος της πόλης σε μια περιοχή συνδέεται συχνά με την ύπαρξη καθεδρικού ναού, πανεπιστημίου ή μεγάλου πληθυσμού, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ή προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η αναγνώριση μια περιοχής ως ”πόλη” γίνεται από τον μονάρχη της Βρετανίας μετά από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, αποφέρει λιγοστά υλικά οφέλη, αν και συχνά μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινότητες τοποθετώντας τες στον χάρτη και η ίδια η αναγνώριση μιας περιοχής ως ”πόλη” είναι συνήθως λόγος υπερηφάνειας για τους κατοίκους.

Τι είχε συμβεί;

Η βρετανική κυβέρνηση, ανέφερε πως το αίτημα του Γιβραλτάρ δεν περιελήφθη στην λίστα με τα άλλα σχετικά αιτήματα αφού διαπιστώθηκε πως του είχε απονεμηθεί ο τίτλος από τη βασίλισσα Βικτώρια, χωρίς όμως να είναι σαφές πώς ακριβώς συνέβη αυτό.

Το Γιβραλτάρ (ή Χιβραλτάρ στα Ισπανικά) είναι μια βραχώδης χερσόνησος έκτασης μόλις 6,5 τ.χλμ. στα νότια της ιβηρικής. Στο τοπίο κυριαρχεί ο βράχος του Γιβραλτάρ, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου ζουν πάνω από 32.000 άνθρωποι.

Σε απόσταση περίπου 7νμ είναι οι ακτές του Μαρόκο ενώ το στενό θαλάσσιο πέρασμα που ενώνει τον Ατλαντικό Ωκεανό με την Μεσόγειο αποκαλείται Στενό του Γιβραλτάρ.

Η περιοχή, αποτελεί βρετανική υπερπόντια επικράτεια από το έδαφος από το 1713, όταν παραχωρήθηκε στη Βρετανία βάσει συνθήκης ειρήνης που υπογράφηκε μετά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

Ανανεωμένη η λίστα

Στη νέα λίστα με τις πόλεις της βρετανικής επικράτειας υπάρχουν τώρα συνολικά 81 και το Γιβραλτάρ είναι η μια από τις μόλις πέντε που βρίσκονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι άλλες είναι: το Χάμιλτον στις Βερμούδες, η Τζέιμσταουν στην Αγία Ελένη και ο Ντάγκλας στη Νήσο του Μαν που ήταν στη λίστα, ενώ η πόλη Στάνλεϊ στα Νησιά Φώκλαντ ήταν μεταξύ εκείνων που αναγνωρίστηκαν ως πόλη φέτος στο πλαίσιο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου.

Το δε Σάουθεντ στο Έσσεξ έλαβε επίσης το καθεστώς της πόλης νωρίτερα φέτος μετά τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμς, ο οποίος εκπροσωπούσε την περιφέρει του Δυτικού Σάουθεντ από το 1997 και είχε διεξάγει πολυετή εκστρατεία για το θέμα.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου