ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πώς αντέδρασε στις κατηγορίες των ΗΠΑ για συνωμοσία δολοφονίας του Μπόλτον

ιράν-πώς-αντέδρασε-στις-κατηγορίες-τω-884064

Το Iράν απέρριψε ως «αβάσιμη, πολιτικά υποκινούμενη» την κατηγορία της αμερικανικής δικαιοσύνης σε βάρος Ιρανού για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Γελοίες και αβάσιμες κατηγορίες»

«Το Ιράν προειδοποιεί με έντονο τρόπο για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον ιρανών πολιτών υπό το πρόσχημα αυτών των γελοίων και αβάσιμων κατηγοριών», δήλωσε αργά την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σε βάρος του Ιρανού Σαχράμ Πουρσαφί ή Μεχντί Ρεζαγί όπως είναι επίσης γνωστός, 45 ετών, απαγγέλθηκε κατηγορία ερήμην γιατί προσφέρθηκε να πληρώσει 300.000 σε πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σκοτώσουν τον Μπόλτον (στη φωτογραφία του FBI/via Reuters, επάνω, ο Πουρσαφί εμφανίζεται ως καταζητούμενος).

Δεν θα επηρεάσουν τη διπλωματία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι κατηγορίες σε βάρος ενός μέλους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για φερόμενη συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του πρώην αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον θα πρέπει να επηρεάσουν τη διπλωματία με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε χθες Τετάρτη αμερικανός αξιωματούχος.

«Κατά τη γνώμη μας, δεν θα πρέπει», δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Σαχράμ Πουρσαφί ανεξάρτητα από την αμερικανική διπλωματία με το Ιράν.

Η Ουάσιγκτον θέλει την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βάσει της οποίας η Τεχεράνη το είχε περιορίσει με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου