ΔΙΕΘΝΗ

Νέες σύλληψεις Τούρκων στρατιωτικών για το πραξικόπημα του ΄97

νέες-σύλληψεις-τούρκων-στρατιωτικών-302864

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγούνται σήμερα 17 Τούρκοι αξιωματικοί (εν ενεργεία και απόστρατοι), οι περισσότεροι ανώτατοι, στην Αγκυρα, οι οποιοι συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο έρευνας για το πραξικόπημα που ανέτρεψε το 1997 στην Τουρκία μια ισλαμιστική κυβέρνηση, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι στρατιωτικοί -δέκα απόστρατοι και επτά εν ενεργεία- αναμένεται να ανακριθούν για το ρόλο τους στην πτώση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν την προφυλάκιση ή την απελευθέρωσή τους, διευκρίνισαν τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk.

Έπειτα από πολλές συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου τριάντα απόστρατοι αξιωματικοι έχουν προφυλακιστεί στην Άγκυρα ή περιμένουν τη δίκη τους στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή μερικής ή πλήρους παρεμπόδισης της δράσης της», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Πριν από 15 χρόνια, έπειτα από ένα τελεσίγραφο, μια ομάδα ανώτατων αξιωματικών είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί, χωρίς να υπάρξει βία ούτε αιματοχυσία.

Πριν από το 1997, ο στρατός, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του εγγυητή του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, είχε ανατρέψει τρεις κυβερνήσεις με άμεση επέμβαση των στρατευμάτων.

Ο Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι, ήταν ο πολιτικός μέντορας του νυν πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου