ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικά σύνορα: Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Συρίας και Κούρδων υπό ρωσική επίβλεψη

τουρκικά-σύνορα-κοινές-στρατιωτικές-853828

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος» γράφει τουρκικό δημοσίευμα στην αραβική γλώσσα, «συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – «SDF», κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, για πρώτη φορά από την ίδρυση των «SDF» το 2015 (φωτογραφία, επάνω, από turkpress.co).

«Ψευδές ρωσικό μήνυμα»

Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές περιγράφουν τις ασκήσεις του Στρατού της Συρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας με τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», ραχοκοκαλιά των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG/PKK:

Πρόκειται για ψευδές ρωσικό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία απειλεί να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων νότια των συνόρων της», τονίζουν.

Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Μανμπίτζ, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, υπό την επίβλεψη αξιωματικών των ρωσικών δυνάμεων, περιελάμβαναν αμφίβιες στρατιωτικές ασκήσεις.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας επίθεση με άρματα μάχης, διασχίζοντας τα ύδατα του ποταμού για να φτάσουν στην αντίπερα όχθη, συνοδευόμενες από ρωσικά ελικόπτερα και πυρά πυροβολικού των «SDF».

Το σχέδιο προέβλεπε, επίσης, στόχευση από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας (Pantsir) ενός στρατιωτικού drone που πέταξε στην περιοχή της εκπαίδευσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Al-Jazeera Net.

Σχετίζονται με τα τουρκικά σχέδια

Το ρωσικό πρακτορείο Rusvesna δημοσίευσε βίντεο από τις ασκήσεις, επισημαίνοντας ότι αυτές σχετίζονται με την προετοιμαζόμενη τουρκική επίθεση κατά της βόρειας Συρίας, και ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψη της πως «η Συρία θα απαντήσει σκληρά εάν ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση ».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο στρατιωτικός αναλυτής, ταξίαρχος Αχμέτ Ραχάλ, είπε ότι οι πρόσφατες ασκήσεις του Στρατού της Συρίας με τις «SDF», υπό ρωσική επίβλεψη, δεν πρέπει να θεωρηθεί πως έχουν ως στόχο να ανυψώσουν το επίπεδο μαχητικότητας των συμμετεχόντων ή να συνεισφέρουν σε νέες μεθόδους μάχης και στρατιωτικών τακτικών.

Ο Ραχάλ τόνισε ότι αυτοί οι ελιγμοί στέλνουν πολλαπλά ρωσικά μηνύματα προς όλα τα μέρη, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος είναι έτοιμες να μπουν στη μάχη στο πλευρό των «SDF», εάν ξεκινήσει την επιχείρησή της.

Μήνυμα και προς τους Κούρδους

Ταυτόχρονα, στέλνουν και το μήνυμα προς τις «SDF» ότι η Ρωσία είναι ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες τις εγκαταλείψουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Al-Jazeera Net.

Ο Ραχάλ περιγράφει, παράλληλα, τα ρωσικά μηνύματα ως «ψευδή», επειδή η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για σύγκρουση με την Τουρκία και από «τη στιγμή που οι Ρώσοι θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι αυτή αναπόφευκτα έρχεται, θα διατάξουν τις δυνάμεις του καθεστώτος να αποσυρθούν από τις περιοχές των SDF».

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, «οι δυνάμεις του καθεστώτος, οι δυνάμεις των SDF και οι ιρανικές πολιτοφυλακές είναι εργαλεία στα χέρια της Ρωσίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της και, τελικά, η πολιτική είναι αυτή που διέπει την πορεία των πραγμάτων στο έδαφος, όπως συνέβη σε προηγούμενες τουρκικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του εδάφους της Συρίας».

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Αυγούστου στο Σότσι της Ρωσίας, σύμφωνα με το Interfax, και η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει περιφερειακά θέματα, κυρίως τη Συρία, αλλά και τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

Ο στρατιωτικός και στρατηγικός εμπειρογνώμονας, συνταγματάρχης Φαγιέζ αλ Ασμάρ, δήλωσε στο δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την κοινή εκπαίδευση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος με τις SDF καθώς και για την άσκηση που πραγματοποίησαν, επισημαίνοντας ότι την απασχολεί πρωτίστως η ρωσική θέση για την αναμενόμενη εισβολή της.

Θα ξεκαθαριστούν πολλά

Ο στρατιωτικός και στρατηγικός εμπειρογνώμονας, συνταγματάρχης Φαγιέζ αλ Ασμάρ σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο, είπε ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στη Ρωσία θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα για την αναμενόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση και θα θέσει τις προθέσεις της Τουρκίας.

Για περισσότερο από ένα μήνα, η Αγκυρα έχει απειλήσει να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για αυτό, με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης εγκατάστασης των προσφύγων, καθώς φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια από αυτούς εντός της επικράτειάς της, μαζί με εκατομμύρια άλλους που εποπτεύει σε περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία, σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.

Πηγή: turkpress.co, echedoros-a.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου