ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ξεκίνησαν οι διαμάχες με την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του ενεργειακού

ισπανία-ξεκίνησαν-οι-διαμάχες-με-την-ε-854843

Την συζήτηση για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης πυροδότησε η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφασίζοντας να εμποδίσει τα γραφεία, τα καταστήματα και άλλους χώρους να ρυθμίσουν τον κλιματισμό κάτω από τους 27 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος των σχεδίων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας της χώρας και τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης, θα σταματήσει επίσης την αύξηση της θέρμανσης πάνω από τους 19°C κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι κανόνες θα είναι υποχρεωτικοί σε όλα τα δημόσια και εμπορικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ, των κινηματογράφων, των θεάτρων, των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών και θα επεκταθεί ως σύσταση στα ισπανικά νοικοκυριά.

Η Laura Berge, δημόσια υπάλληλος στη Βαλένθια, αμφισβήτησε την πρακτικότητα του μέτρου αναφέροντας: «Σε γενικές γραμμές, μπορεί να εργαστεί κάποιος στους 27 βαθμούς, αλλά οι θερμές περιοχές για να φτάσουν σε αυτή τη θερμοκρασία, θα πρέπει να βάλουν το κλιματιστικό στους 22 ή 23 βαθμούς για μερικές ώρες, επομένως ανησυχώ που δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 27 βαθμούς, ανά πάσα στιγμή», είπε στο Euronews.

«Σε αυτή την περίπτωση, το κλιματιστικό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ νωρίτερα και θα ήταν αντιπαραγωγικό όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Είμαι υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και ότι αυτό απαιτεί θυσίες, αλλά αυτές οι προτεινόμενες θερμοκρασίες δεν είναι επαρκείς» σημείωσε η Maria Isabel Ruiz, συνάδελφος της Berge.

Πού στοχεύουν τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο ως μέρος μιας προσπάθειας να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας κατά 7% σύμφωνα με τις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Βλέπουμε ότι εξοικονομείται ενέργεια και είναι καλό για την κλιματική αλλαγή, αλλά η ανησυχία μας είναι ότι επηρεάζει τις οικογένειες, ειδικά τις πιο ευάλωτες», δήλωσε η Ana Isabel Gracia, γραμματέας κοινωνικών πολιτικών και στέγασης στο ισπανικό συνδικάτο UGT (Unión General de Trabajadores).

Η Τeresa Ribera, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, δήλωσε ότι τα μέτρα θα διατηρηθούν αρχικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Μάλιστα, η υπουργός ενθάρρυνε τους Ισπανούς να συμμετάσχουν στις περικοπές, λέγοντας ότι όχι μόνο θα μειωθούν τα επίπεδα κατανάλωσης αλλά και θα μειωθούν και οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου