ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικές εκλογές: Νικητής ο Ολάντ με ποσοστό 52%

γαλλικές-εκλογές-νικητής-ο-ολάντ-με-πο-304474

Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας ποσοστό 52% των ψήφων, σύμφωνα τα αποτελέσματα στη Γαλλία.

Η νίκη του Ολάντ αποτελεί «μεγάλη ευτυχία» δήλωσε εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σημειώνεται πως ο Ολάντ θα είναι ο δεύτερος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της νεότερης Γαλλικής Δημοκρατίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν. Στη γαλλική προεδρία δεν έχει ανέλθει σοσιαλιστής πρόεδρος εδώ και 24 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί λαμβάνει σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις 48%, ενώ με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του κόμματος UMP, Νταβίντ- Ξαβιέ Βέις, χαρακτήρισε την προεκλογική καμπάνια του Σαρκοζί «σκέτη αποτυχία».

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη δημοσίευση των πρώτων εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός του. «Να μείνετε ενωμένοι και να μη διαιρεθείτε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της νομιμότητας». Όσο για την ήττα του, τόνισε πως αναλαμβάνει όλη την ευθύνη.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρουπό «συνεχάρη θερμά τον Φρανσουά Ολάντ» για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στις Βρυξέλλες.

Ο Ντι Ρουπό, ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον Ολάντ λίγα λεπτά μετά τις 20:00 (ώρα Γαλλίας), τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί» με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για την υλοποίηση «ενός σχεδίου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Η αντιδράση του Βερολίνου στη νίκη Ολάντ

Η εκλογή του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας αποτελεί «ένα ιστορικό γεγονός», δήλωσε μία ώρα περίπου μετά το κλείσιμο των κάλπεων στη Γαλλία, ο Γερμανός ΥΠουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε.

Θέλοντας να διασκεδάσει την καχυποψία εξαιτίας της υποστήριξης της γερμανικής κυβέρνησης προς τον απερχόμενο συντηρητικό πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προεκλογικά, το Βερολίνο διαβεβαιώνει πως «εμείς προτιθέμεθα να συνεργασθούμε για ένα σύμφωνο ανάπτυξης» στην ΕΕ.

Tα πρώτα στοιχεία ήρθαν από το Βέλγιο

Τα πρώτα στοιχεία ήρθαν από το Βέλγιο στις 18.30- ώρα Ελλάδος, όταν ακόμη δεν είχαν κλείσει οι κάλπες στη Γαλλία και δεν επιτρεπόταν η δημοσίευση καμιάς εκτίμησης. Σύμφωνα με εκείνα τα στοιχεία, ο Φρανσουά Ολάντ προηγείται έναντι του Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τη βελγική Le Soir, εκτιμάται ότι ο Ολάντ ήδη συγκεντρώνει το 53% των ψήφων, ενώ ο Σαρκοζί περιορίζεται στο 47%. Μάλιστα, η εφημερίδα κάνει λόγο για πληροφορίες πάνω σε αποτελέσματα που διαρρέει η πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος και όχι σε exit polls.

Νέα πληροφορία της βελγικής εφημερίδας θέλει το κόμμα του Ν. Σαρκοζί, να ακυρώνει την αποψινή προγραμματισμένη ανοιχτή πανηγυρική εκδήλωση στην πλατεία Κονκόρντ.

Πάνω από 60% το προβάδισμα Ολάντ στα υπερπόντια εδάφη

Σύμφωνα με τη DOM – TOM, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουάλ Ολάντ είναι κατά πολύ μπροστά του Νικολά Σαρκοζί, στα υπερπόντια εδάφη με εξαίρεση τη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Μαρτινίκη: Φρ. Ολάντ: 68,4%, Ν. Σαρκοζί: 31,5%Γουαδελούπη: Φρ. Ολάντ: 71,9%%, Ν. Σαρκοζί: 28%Γουιάνα: Φρ. Ολάντ: 62%, Ν. Σαρκοζί: 37,9%Άγιος Βαρθολομαίος: Φρ. Ολάντ: 51,6%, Ν. Σαρκοζί: 48,4%Σεν- Μάρτιν: Φρ. Ολάντ: 51,6% , Ν. Σαρκοζί: 48,4%Μόντρεαλ: Φρ. Ολάντ 57,74 %, Ν. Σαρκοζί: 42,26%Νέα Υόρκη: Φρ. Ολάντ: 37,5%, Ν. Σαρκοζι: 62,5%

To ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 80,5%

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι χαμηλότερη από τον αντίστοιχο γύρο του 2007. Η τελική συμμετοχή εκτιμάται στο 80,5%.

Μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα) το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι 71,96%, ελαφρώς χαμηλότερο από την αντίστοιχη ώρα του 2007 (75,11%).

Zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου